O veste bună, una rea: se amână majorarea impozitelor pe clădiri, dar se dublează sau chiar triplează taxele din 2025
Parlamentul a amânat cu doi ani majorarea impozitelor pe clădiri. Asta este vestea bună. Vestea rea e că taxele pe case se vor dubla sau chiar tripla din 2025. Deputații au hotărât ca impozitele să fie calculate în funcţie de valoarea imobilelor în grila notarială. Specialiştii critică mecanismul propus, pentru că va fi greu de aplicat şi va aduce diferenţe foarte mari între oraşe.
De Redactia Observator la 16.11.2022, 21:20Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect de lege care aduce modificări Codului fiscal în sensul în care va exista un nou mod de calcul al impozitelor pe clădiri pe baza grilei notariale, iar măsurile vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2025.
Suprataxarea contractelor de muncă part-time va rămâne în continuare aşa cum este prevăzută în Ordonanţa Guvernului 16/2022 de modificare a Codului fiscal, mai arată proiectul de lege adoptat miercuri de către deputaţilor. "Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române", conform sursei citate.
Impozitul pe dividende este declarat şi plătit la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care este plătit dividendul.
A fost respins amendamentul privind taxarea jocurilor de noroc
Un amendament la propunerea legislativă care fusese admis de comisia de buget a Camerei care e emis raportul de admitere a proiectului de lege şi anume cel privind taxarea jocurilor de noroc a fost respins în plenul forului legislativ.
"Împozitul datorat în cazul veniturilor obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri, cu valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 1.000 lei, (faţă de 66.750 lei cât este în Ordonanţă), se determină prin aplicarea baremului prevăzut la alin. 2 asupra fiecărui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obţinut se scade suma de 30 lei", arată amendamentul respins de către plen.
Prin urmare, plafonul neimpozabil rămâne de 66.750 lei. Pe 12 octombrie, Senatul a adoptat proiectul de lege, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei Deputaţilor de miercuri a fost decizional. Astfel, legea merge la promulgare.