Antena LIVE

Curs valutar

Palinca de prune, mândria localnicilor din Țara Oașului

Este sezonul palincii! În Ţara Oaşului, palinca de prune este mândria zonei. Anul acesta, localnicii se laudă cu o producţie reuşită. Licoare parfumată şi iute ca focul. În butoaie de lemn de brad, tăria prinde culoarea aurului.  

De la 10.11.2019, 00:12
WhatsApp
Vezi și:

Este sezonul palincii! În Ţara Oaşului, palinca de prune este mândria zonei. Anul acesta, localnicii se laudă cu o producţie reuşită. Licoare parfumată şi iute ca focul. În butoaie de lemn de brad, tăria prinde culoarea aurului. Iar oşenii spun că nu există palincă mai bună ca a lor. Fructele din livezile de pe dealuri oferă o aromă specială. 

Din cazane, licoarea din prune curge în valuri. Sătenii din Turţ pregătesc palinca oşenească după o reţetă din bătrâni. În cazane de cupru, distilată de două ori până ajunge la 50 de grade, cât să-ţi ia gura foc. În Ţara Oaşului, palinca se face în noiembrie, ca prunele să fermenteze mai mult.

VASILE MARIŢA, producător de palincă: Nu se pun în butoaie, se pun în căzi de lemn, de 2.000, de 3.000, de 5.000 de litri. Se lasă la fermentat şi după ce s-a format podul şi s-a fermentat la 50-60 de zile, se duc la cazan.

Sătenii se laudă cu o tărie care are o aromă aparte, mai fructată decât în alte locuri. Datorită gustului special, Ţara Oaşului a devenit cunoscută ca tărâmul palincii.

VASILE MARIŢA, producător de palincă: Majoritatea culturilor de pruni sunt pe dealuri care absorb de la soare încărcarea asta şi primesc o dulceaţă extraordinară şi au un gust şi-o floră deosebită.

Producătorii de aici vorbesc şi despre cei care încearcă să le copieze succesul.

GRIGORE TIBRU, producător de palincă: Niciodată n-o să reuşească. Pentru că rădăcina prunului este aici în Ţara Oaşului. Pentru pălincă nu se pretează orice soi de prun. Prunul de la noi, penigherul din moşi-strămoşi este pretat sută la sută pentru palincă. Are aromă, în primul rând, este pe deal, este zonă de argilă şi exact ca şi strugurii în altă parte, are terenul bun.

În această zonă a României, sunt sute de ani de tradiţie în fabricarea licorii. Palinca face parte din cultura şi obiceiurile locului şi nu lipeseste de pe masă la evenimentele importante.

VASILE MARIŢA, producător de palincă: Pentru oşeni, pălinca este o necesitate. La noi, de când se naşte omul, la botez, la împlinirea celor 18 ani se bea pălincă, la cununie, inclusiv la moarte. Şi toată viaţa consumi. Dimineaţa, seara, dacă nu conducem.

Dacă în restul ţării, anul acesta, s-au făcut de două ori mai puţine prune, din cauza secetei, în Ţara Oaşului, a fost o producţie bogată.

Iar acum litrul de palincă se vinde, în funcţie de producător, între 15 şi 50 de lei.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

social observatorweekend19 palinca prune tara oasului
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024