Patronii de hoteluri şi restaurante vor ca bacşişul să fie plătit cu cardul, dar fără TVA
Patronii de hoteluri şi restaurante vor bacşişul pe bonul fiscal. Dar... fără taxe. Tot ce lăsăm peste nota de plată va fi gestionat de angajatori, iar ospătarii vor avea obligaţia de a-şi declara veniturile la finalul anului.
De Redactia Observator la 11.02.2019, 22:56- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Patronii de hoteluri şi restaurante vor bacşişul pe bonul fiscal. Dar... fără taxe. Tot ce lăsăm peste nota de plată va fi gestionat de angajatori, iar ospătarii vor avea obligaţia de a-şi declara veniturile la finalul anului. Ei nu văd cu ochi buni această măsură pentru că nu vor să dea niciun leu statului. Aceeaşi propunere a mai fost dezbătută şi în urmă cu patru ani, doar că nu s-a ajuns la nicio înţelegere.
În prezent, bacşişul cash încasat de ospătari sau de chelneri nu este înregistrat. Iar clienţii care vor să plătească o atenţie cu cardul nu pot să facă asta decât dacă angajatorul, din proprie iniţiativă, taxează bacşişul ca serviciu suplimentar pe bon.
Acestuia i se aplică TVA - o suprataxă pe care atât patronii, cât şi ospătarii, o consideră nejustificată.
DRAGOS PETRESCU, preşedinte HORA: Cu alte cuvinte, dacă eu doresc să acord 10 lei tips unui ospătar, la el în buzunar va ajunge mai puţin de 10 lei, când doresc să fac treaba asta prin cardul bancar.
Ceea ce vor patronii din industria hotelieră şi de restaurante este ca bacşişul să fie reglementat prin lege, la fel ca în alte state. I-au trimis chiar şi o propunere ministrului de Finanţe. Atenţia chelnerului ar urma să fie trecută separat pe bonul fiscal. Nu i s-ar aplica TVA. În schimb, chelnerii ar fi obligaţi să declare anual veniturile obţinute din bacşiş şi apoi să plătească la stat 10% impozit.
DRAGOS PETRESCU, preşedinte HORA: Propunerea noastră este ca bacşişul să apară pe bonul fiscal ca orice alte produs, doar că el trebuie tratat aşa cum merită şă fie tratat, repsectiv sa fie scos din sfera de TVA, pentru că nu se livrează nici un produs, nu se livrează niciun serviciu.
Dacă această propunere înaintată ministerului de Finanţe va prinde contur, patronii vor fi cei care vor gestiona bacşişul plătit cu cardul. Banii vor fi înregistraţi şi apoi împărţi angajaţilor.
ALEXANDRU ROZS, patron restaurant: Este o măsură binevenită, având în vedere faptul că, cel puţin la noi în local, peste 50% din plăţi sunt făcute cu cardul. De multe ori se întâmplă să nu le lase tips tocmai din cauza asta şi ospatarii cred că ar prefera să primească tips chiar dacă va fi impozitat cu 10%.
Ospătarii în schimb, nu vor să audă de aşa ceva. Din bacşiş îşi măresc de 2-3 ori veniturile.
”Nu poţi să trăieşti fără tips. Tipsul contează foarte mult. Faci 3.000- 4.000 de lei şi vara 5.000- 6.000 lei”, spune un chelner.
Şi clienţii şi-ar dori ca banul să ajungă doar în buzunarul chelnerului.
”Nu ai cum să faci aşa ceva. Cum să impozitezi un lucru pe care eu îl fac din plăcere”, declară un client.
Salariile angajaţilor din hoteluri şi restaurante au rămas cele mai mici din economie, în jur de 1.600 lei net, deşi deficitul de personal din industrie este de aproape 100.000 de persoane.