Plafonarea prețului gazelor riscă să producă efecte negative în lanț
Plafonarea preţului la gaze ar putea avea efect de bumerang. Teoretic, factura românilor ar trebui să scadă din 2019. Practic, rămâne de văzut.
De Redactia Observator la 19.12.2018, 20:39- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Plafonarea preţului la gaze ar putea avea efect de bumerang. Teoretic, factura românilor ar trebui să scadă din 2019. Practic, rămâne de văzut. Plafonarea preţului la producător, timp de trei ani, ar putea genera importuri masive și, în final, tot o factură mare la consumator, cred analiştii.
Guvernul plafoneză pentru următorii 3 ani preţul gazelor la producători de la 90 de lei MWH la 68 de lei pentru un MWH, o scădere de 20%. Însă nu se ştie dacă reducerea va găsi în preţul final pe care îl plătesc clienţii.
În ultimul an, gazele s-au scumpit cu 16% faţă de 2017. Iar creşteri de preţ se anunţau şi în continuare.
ADRIAN BENȚA, analist financiar: În momentul în care cei care achiziţionează gazele au rate de profit foarte mici sau sunt în pericol să îşi închidă activităţile, atunci o astfel de măsură, chiar dacă este intervenţionistă. Cred că este o măsură bună din aspectul că, având costuri cu materia primă mai mici, cei care consumă gazele şi le duc mai departe vor putea să fie mai competitivi.
Chiar şi aşa, ieftinirile sperate s-ar putea lăsa aşteptate.
Daniel Apostol, Director Editorial Jurnalul Naţional: Ar putea să îi aducă pe ambii producători în situaţia în care să nu continue investiţiile în unităţi de producţie, ba chiar să închidă unele unităţi de producţie. Scade producţia, scăzând producţia intervine impactul pentru consumatorul final. Atunci necesarul de consumat îl vom lua din import? La ce preţ? Atunci vedem cum va afecta factura finală când va trebui să ardem la aragaz gaz din import.
Companiile care produc gaz nu au vrut să comenteze efectele măsurii luate de guvern. Pe bursă, acţiunile Romgaz au scăzut cu aproape 6%, iar cele ale OMV Petrom cu aproape 8%. Guvernul a mai anunţat şi o taxă de 3% din cifra de afaceri a companiilor din energie. Autoritarea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a comunicat că această nouă taxă nu va conduce la creșteri de preț la energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici, în perioada următoare.