Postul Crăciunului, mai scump ca anii trecuți. Prețul legumelor crește și în decembrie
A venit iarna, iar pieţele sunt încă pline cu legume româneşti. Din cauza scumpirilor, marfa rămâne însă pe tarabe. Clienţii spun că nu îşi mai permit să ţină postul Crăciunului ca la carte. Coşul cu legume e mai scump decât cel în care găsim şi carne.
De Redactia Observator la 19.11.2018, 23:33A venit iarna, iar pieţele sunt încă pline cu legume româneşti. Din cauza scumpirilor, marfa rămâne însă pe tarabe. Clienţii spun că nu îşi mai permit să ţină postul Crăciunului ca la carte. Coşul cu legume e mai scump decât cel în care găsim şi carne. Iar producătorii au anunţat când vor majora din nou tarifele.
Suntem în prag de iarnă, însă tarabele din pieţe sunt încă pline cu legume şi fructe româneşti de toate felurile. Totuşi, faţă de anul trecut, producţia este mult mai slabă.
Iar preţurile au crescut. Faţă de finalul lui 2017, cartofii s-au scumpit cel mai mult, cu aproape 30%. Iar restul legumelor, în medie, cu 20%, arată statisticile oficiale.
EMIL DUMITRU, Preşedinte Federaţia Pro Agro: Nu producătorul scumpeşte preţul legumelor- Practic, în lanţul acesta mai sunt şi alţi jucători - intermediarii. Comercianţi care, datorită faptului că există cerere în piaţă, sigur că cer un preţ mai mare pe kilogramul de produs.
Aşa se face că, pentru mulţi români, postul înseamnă cheltuieli mai mari.
La un simplu calcul, vedem că un coş cu alimente de post care conţine ciuperci, fasole, cartofi şi portocale costă, pentru o persoană, săptămânal, 80 de lei. De partea cealaltă, un coş care conţine produse animale, adică lapte, ouă şi carne de porc ne costă cu 20-30 de lei mai puţin pe săptămână.
FĂNICA ANTON, măcelar: Dintr-un kilogram de carne faci o mâncare şi mănânci tot. Dacă te duci să cumperi un kilogram de roşii, o salată de roşii cu castraveţi, costă încă o dată cât costă carnea.
În ciuda epidemiei de pestă porcină, preţul cărnii a rămas între 17 şi 20 de lei kilogramul. Totul se va schimba, însă, de luna viitoare, avertizează federaţiile agricole.
EMIL DUMITRU, preşedinte Federaţia Pro Agro: Un 10-15% poate fi o creştere, pe o perioadă scurtă, când există cerere foarte mare. Vom asista la creşteri de preţ şi la morărit şi panificaţie, datorită scumpirii energiei şi că materia primă, grâul de calitate a fost achiziţionat de morari la preţuri mari. 24.11
Din cauza pestei porcine, importurile de carne de porc ar putea creşte de la 50 la peste 75%, estimează specialiştii.