Preţul gazelor şi energiei electrice, plafonat prin ordonanţă de urgenţă. Reacţia analiştilor
Ordonanţa cu modificări fiscale şoc a fost adoptată de Guvern. De la 1 ianuarie, se plafonează preţul gazelor şi al energiei electrice. Inclusiv la consumator! Noile prevederi au stârnit deja reacţii din partea analiştilor.
De Redactia Observator la 22.12.2018, 22:55Ordonanţa cu modificări fiscale şoc a fost adoptată de Guvern. De la 1 ianuarie, se plafonează preţul gazelor şi al energiei electrice. Inclusiv la consumator! Noile prevederi au stârnit deja reacţii din partea analiştilor, care cred că orice ar încerca să ia statul de la companii sau de la bănci, se va simţi, mai devreme sau mai târziu, în buzunarele românilor. Ordonanţa prevede şi majorarea anticipată a pensiilor sau a salariilor pentru profesori.
Cel mai aşteptat act de romani, aşa cum a numit Guvernul ordonanţa, prevede ca timp de trei ani preţul gazelor şi energiei electrice să fie plafonat atât pentru consumatorii casnici cât şi pentru cei industriali.
Anul acesta, preţul gazelor s-a majorat de trei ori. Şi se anunţau noi scumpiri de anul viitor.
În cazul energiei electrice, potrivit OPCOM, preţul angro era, în luna septembrie, cu aproape 40% mai mare decat aceeaşi perioadă a lui 2017.
A doua cea mai controversată măsură din ordonanţă este cea care penalizează băncile în cazul în care indicele ROBOR trece de pragul de două procente. În acest moment, ROBOR este la 3,04%. Dacă în următoarele trei luni, indicele îşi păstrează nivelul, băncile vor plăti o cotă de 0,3% din active.
Modificări s-au făcut şi la Pilonul Doi de pensii. Contribuţia a rămas 3,75%, însă comisionul de administrare de 2,5% a fost redus la 1%. Iar oamenii vor putea decide ce se întâmplă cu banii acumulaţi.
În domeniul comunicaţiilor s-a stabilit nivelul minim de aproximativ 1 miliard de euro privind vânzarea licenţelor 5G, şi unul de aproximativ 2 miliarde de euro pentru prelungirea licenţelor 3G. În plus, operatorii vor plăti către ANCOM o taxă de 3%, care va fi folosită pentru digitalizarea aparatului administrativ de stat. Analiştii cred că toate acestea se vor transfera în facturile plătite de români pentru internet şi telefonia mobilă.