Preţul gazelor în Europa a scăzut cu două cifre. Declinul se poate menţine dacă temperaturile vor continua să crească
Preţul gazelor în Europa continuă să scadă. Cotaţiile de referinţă la gazele naturale pe piaţa din Europa au scăzut marţi dimineaţă cu până la 11%, în contextul în care stocurile mai mari decât de obicei pentru această perioadă a anului protejează regiunea împotriva unor eventuale întreruperi în aprovizionare, transmite Bloomberg, citat de Agerpres. Totodată, prognozele meteo favorabile au contribuit la scăderea preţurilor şi arată şi că valul de frig se va încheia în curând, motiv pentru care Europa are încredere că va traversa iarna actuală fără probleme în aprovizionare cu energie.
De Redactia Observator la 24.01.2023, 16:27În jurul orei 9.30 la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 7,9% până la 60,80 euro pentru un Megawatt-oră. În total, de la începutul anului şi până în prezent preţul gazelor naturale în Europa a scăzut cu 20%.
Preţul gazelor ar putea continua să scadă în zilele următoare în condiţiile în care temperaturile din nord-vestul Europei vor creşte iar vremea blândă ar urma să persiste până în prima săptămână a lunii februarie, conform prognozelor meteo pe termen lung realizate de firma de specialitate Maxar Technologies.
În paralel traderii urmăresc cu atenţie repunerea în funcţiune a Freeport LNG, un important terminal pentru exportul gazelor lichefiate din SUA, care a fost închis după o explozie survenită în vara lui 2022. Lucrările de reparaţii au fost finalizate şi operatorul intenţionează să repornească, cel puţin parţial, activitatea chiar dacă deocamdată nu este clar când vor fi efectuate primele livrări sau dacă va fi nevoie de noi aprobări. Unii analişti se aşteaptă ca acest terminal de gaze lichefiate să reia exporturile la finele lunii februarie sau începutul lui martie.
Europa are încredere că va traversa iarna actuală fără probleme în aprovizionare cu energie
Livrările consistente de gaze lichefiate şi gradul ridicat de umplere a depozitelor de gaze conferă Europei încrederea necesară că va traversa iarna actuală fără probleme în aprovizionare cu energie. Preţul gazelor a coborât săptămâna trecută la cel mai redus nivel din ultimele 16 luni, ceea ce a mai eliminat o parte din îngrijorările cu privire la inflaţie şi economia europeană.
"Piaţa gazelor a rămas relativ stabilă în pofida valului de frig. În condiţiile în care temperaturile ar urma să crească până la începutul lui februarie, nu se aşteaptă o evoluţie volatilă a preţului până atunci", susţin analiştii de la firma Alfa Energy într-un raport săptămânal.
Norvegia, principalul furnizor de gaze al Europei după ce Rusia şi-a redus livrările, a anunţat marţi că îşi revine după recentele reduceri ale producţiei provocate de întreruperile planificate dar şi de unele neprogramate, adăugând însă că livrările sale totale de gaze sunt în continuare sub capacitatea maximă.