Antena Meniu Search
x

Gazele ruseşti vor reveni în Europa, pe măsură ce ţările ”vor ierta şi uita”, crede ministrul Energiei din Qatar

Respingerea de către Uniunea Europeană a mărfurilor energetice ruseşti în urma invadării Ucrainei de către Moscova nu va dura pentru totdeauna, a declarat ministrul Energiei din Qatar în timpul unei conferinţe recente despre energie, transmite CNBC.

de Redactia Observator

la 17.01.2023, 09:41

Gazele ruseşti vor reveni în Europa, pe măsură ce ţările ”vor ierta şi uita”, crede ministrul Energiei din Qatar
Gazele ruseşti vor reveni în Europa, pe măsură ce ţările ”vor ierta şi uita”, crede ministrul Energiei din Qatar - Shutterstock

”Astăzi europenii spun că nu avem cum să ne întoarcem” la cumpărarea gazelor ruseşti, a declarat Saad Sherida al-Kaabi, ministrul Energiei şi şeful companiei de stat de gaze QatarEnergy, la Forumul Energetic al Consiliului Atlantic din Abu Dhabi.

”Cu toţii suntem binecuvântaţi că trebuie să putem uita şi să iertăm. Şi cred că lucrurile se remediază cu timpul... ei învaţă din acea situaţie şi probabil au o diversitate mult mai mare [de aport de energie]”.

Europa a fost mult timp cel mai mare client al Rusiei pentru majoritatea mărfurilor energetice, în special gazele naturale.

Europa a fost, mult timp, cel mai mare client al Rusiei 

Pe acelaşi subiect

Ţările UE şi-au redus dramatic importurile de aprovizionare cu energie rusă, impunând sancţiuni ca răspuns la invazia brutală, pe scară largă, de către Moscova a Ucrainei.

Exporturile de gaze ale gigantului energetic de stat rus Gazprom către Elveţia şi UE au scăzut cu 55% în 2022, a declarat compania la începutul acestei luni.

Reducerea importurilor a crescut dramatic costurile energiei pentru Europa, determinând lideri şi directori de petrol şi gaze să dezvolte noi surse de energie şi să sprijine aprovizionarea din surse alternative. "Dar gazul rusesc se întoarce, în opinia mea, în Europa”, a spus al-Kaabi.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a luat până acum zeci, dacă nu sute de mii de vieţi, a distrus oraşe întregi şi a exilat peste 8 milioane de oameni ca refugiaţi. Rachetele ruseşti şi atacurile cu drone lovesc şi decimează în mod regulat clădiri rezidenţiale, şcoli, spitale şi infrastructură energetică vitală, lăsând milioane de ucraineni fără energie.

Europa a reuşit să evite o criză majoră în această iarnă, datorită vremii blânde şi a stocurilor substanţiale de gaze acumulate în ultimul an. Oficialii din domeniul energiei şi analiştii avertizează asupra unei situaţii mai precare la sfârşitul anului 2023, când aceste provizii se epuizează.

”Din fericire, ei [Europa] nu au avut o cerere foarte mare de gaze din cauza vremii mai calde”, a spus al-Kaabi. ”Problema este ce se va întâmpla atunci când vor dori să-şi completeze depozitele în anul care vine şi nu vor intra prea multe gaze pe piaţă până în 25, 26, 27... Aşa că cred că va fi o situaţie volatilă ceva timp.”

Mai târziu, în timpul conferinţei, CNBC a vorbit cu CEO-ul companiei italiene de energie Eni, Claudio Descalzi, care a respins comentariile ministrului Qatar.

”Cred că războiul este încă acolo şi nu este uşor să ierţi pe cineva când ucide oameni nevinovaţi, femei şi copii şi bombardezi spitale. Cred că mai mult decât să iertăm, trebuie să înţelegem sensul vieţii. Pentru războiul nostru modern, pentru că asta se întâmplă acolo. Deci, când vorbim despre securitatea energetică, vorbim despre finanţare cum îţi aloci banii, cât de mult în gaze, cât de mult în surse regenerabile şi crezi că oamenii ucid aproape de tine sau departe de tine... Asta este prioritatea, acesta este lucrul pe care trebuie să-l rezolvăm”, a spus Descalzi pentru CNBC.

Cu a reușit Europa să evite o criză majoră în această iarnă

”În caz contrar”, a adăugat CEO-ul, ”e un elefant mare în cameră. Ne ascundem astfel de lucruri, iar când ascundem ceva, se întoarce din ce în ce mai mare. Dacă ierţi, înseamnă că nu te uiţi la asta, nu crezi că trebuie să rezolvăm acest tip de problemă.”

Descalzi a spus că războiul din Ucraina şi securitatea energetică sunt în prim plan pentru el şi industria sa.

Italia şi-a redus dramatic dependenţa de gazele ruseşti, înlocuindu-le cu surse de energie de la producători alternativi, cum ar fi Algeria.

Duminică, Eni a anunţat o nouă descoperire de gaze într-un câmp offshore din estul Mediteranei, în largul coastei Egiptului.

”Sincer, securitatea energetică este o mare problemă… dar cred că, în 2023, prioritatea este Ucraina”, a spus Descalzi. Asta din punctul meu de vedere. Este Rusia. Este relaţia cu China.”

”Nu sunt politician”, a adăugat el, ”dar cred că nu poţi gestiona şi vorbi despre bani şi despre energie şi industrie – este clar că, dacă nu te uiţi la asta, mulţi oameni vor avea de suferit. . Dar din cealaltă parte vorbeşti despre libertate, democraţie şi oameni care mor.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Gazele ruseşti vor reveni în Europa, pe măsură ce ţările ”vor ierta şi uita”, crede ministrul Energiei din Qatar