Antena LIVE

Curs valutar

Cutremur pe piața grâului. Creșteri alarmante de preț după decizia Indiei de a interzice exporturile. ”Agravează criza”

Piața internațională a răspuns rapid la decizia autorităților indiene de a interzice exporturile de grâu pe fondul secetei care a lovit această țară. La bursa din Chicago, a fost înregistrată o creștere de 5,9%, prețul ajungând la aproximativ 458 dolari pe tonă, asta în timp ce pe piețele europene a fost înregistrat un preț de 435 euro pe tonă. După izbucnirea războiului din Ucraina, India rămăsese unul dintre cei mai importanți furnizori de cereale la nivel mondial.

De la 17.05.2022, 17:30
WhatsApp
Recoltare grâu de pe câmp Pixabay

Valul de căldură care lovește India și care va afecta producția de grâu a dus și la o creștere pe plan intern a prețurilor pentru această materie primă. Practic, grâul este acum cu aproape  60% mai scump față de finalul anului trecut. Această creștere a prețului grâului vine și pe fondul scumpirilor din ultimele luni a produselor la care este folosită făina din această cereală: pâine, prăjituri sau diferitele tipuri de paste, notează BBC.

Deși piețele internaționale au reacționat la scurt timp după anunțul guvernanților indieni legat de interzicerea exporturilor de grâu, trebuie subliniat că aceștia vor permite comercializarea  pe baza unor scrisori de credit deja emise, dar și către țările care au nevoie de provizii "pentru a-și acoperi nevoile de securitate alimentară".

În plus, guvernul Indiei a ținut să mai transmită publicului internațional că această decizie este una temporară și că ar putea reveni asupra acesteia.

Occidentalii, nemulțumiți de decizia Indiei de a opri parțial exporturile de grâu

Pe acelaşi subiect

Datele oficiale arată că India este cel de al doilea cel mai mare producător de grâu la nivel mondial, fiind depășită doar de Ucraina. Cu toate acestea, producția indiană este direcționată, majoritar, către consumul local. Odată cu războiul din Ucraina, atenția cumpărătorilor s-a întors către India, această țară anunțându-și disponibilitatea de a exporta zece milioane de tone de grâu, o cantitate record, doar în 2022. Această reorientare a venit și pe fondul problemelor cu care se confruntă restul producătorilor mondiali.

ONU a declarat că prețurile globale la produsele alimentare au fost ușor mai mici în aprilie 2022, dar rămân cu aproape 30% mai mari decât cele din aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea prețurilor la alimente, împreună cu creșterea costului energiei, au dus la creșterea inflației în întreaga lume.

Miniștrii agriculturii din țările G7, reuniți în Germania s-au declarat nemulțumiți de decizia luată de India și au atras atenția că interzicerea exporturilor în fața unei crize va duce, în cele din urmă, la o exacerbare a acesteia. "Dacă toată lumea începe să impună restricții la export sau să închidă piețele, acest lucru ar agrava criza", a adăugat Cem Ozdemir, ministrul german al Agriculturii. 

O poziție similară a avut și ambasadorul american la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, în timpul unei întâlniri pe tema securității alimentare. "Încurajăm țările să nu restricționeze exporturile, deoarece credem că orice restricții privind exporturile vor exacerba deficitul de alimente", a declarat Linda Thomas-Greenfield.

Preţul grâului a atins un nou record de 435 de euro pe tonă în Europa

Cotaţia la grâu a atins luni la deschiderea pieţelor europene un nou maxim istoric de 435 de euro pe tonă, după ce India a anunţat că a introdus un embargo cu privire la exporturile de cereale, potrivit Agerpres. "Am înregistrat un record la deschidere pentru grâul din nou recoltă. Este cea mai ridicată valoare pentru toate contractele de pe Euronext, ca reacţie la anunţul venit din India", a declarat Gautier Le Molgat, analist la firma de consultanţă Agritel.

În paralel, la Bursa de la Chicago cotaţiile futures au crescut luni dimineaţa cu 5,9%, până la 12,475 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni. De la începutul anului şi până în prezent, preţul grâului a crescut cu aproape 60%, ceea ce a majorat costurile pentru o gamă largă de produse de la pâine şi până la tăiţei.

Al doilea mare producător mondial de grâu, India a anunţat sâmbătă interzicerea exporturilor de grâu, fără o autorizaţie specială din partea Guvernului, din cauza scăderii producţiei ca urmare a unor valuri extreme de căldură.

După ce anterior s-au angajat să furnizeze grâu ţărilor dependente de exporturile din Ucraina, autorităţile de la New Delhi au explicat sâmbătă că vor să asigure securitatea alimentară pentru cei 1,4 miliarde de locuitori ai Indiei. Însă decizia Indiei a generat critici din partea miniştrilor Agriculturii din grupul G7, care au apreciat că o astfel de măsură va înrăutăţi criza mondială.

Precedentul record european datează din 13 mai, când cotaţia la grâu a urcat până la 422 de euro pe tonă, după publicarea noilor prognoze ale autorităţilor americane cu privire la producţia mondială, previziuni conform cărora în sezonul 2022-2023 producţia de grâu a Ucrainei va fi cu o treime mai mică decât se preconiza anterior. 

Adrian Popovici
grau india
Întrebarea zilei
Considerați că numărul mare de accidente rutiere justifică majorarea tarifelor RCA?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025