Antena Meniu Search
x

Video Cea mai mare inflaţie din ultimii 20 de ani: Alimentele care s-au scumpit cel mai mult

Creşterile de preţuri par o poveste fără sfârşit. Inflaţia a ajuns, în luna aprilie, la un nivel pe care nu l-am mai atins din 2003. Gazele s-au scumpit cu 85%, iar la alimentele de bază preţurile au crescut, în medie, cu 20 de procente. Efectele scumpirilor din energie şi cele ale combustibililor se văd tot mai mult. Oamenii încep să tragă maşinile pe dreapta, amână vacanţele şi renunţă la ieşirile la restaurant. Iar coşul de cumpărături e tot mai gol. 

de Ioana Matei

la 10.06.2022, 15:56

Vezi și

Tensiunile din regiune schimbă inclusiv economia. Inflaţia a ajuns deja la un nivel record pentru ultimii 20 de ani, iar preţurile din energie au explodat. Gazele costă aproape dublu faţă de primăvara trecută şi au creat un efect de domino. Cea mai ieftină motorină costă acum 8 lei şi 70 de bani, cu 36% mai mult decât în urmă cu un an. Un plin de carburant depăşeşte 400 de lei. Mai mult de nevoie decât de voie, tot mai mulţi români redescoperă acum transportul în comun.

Călători: Cam zilnic merg. Cu autobuzul, în oraş, este super, iar cu maşina, în afară.

- N-am mai circulat cam de o lună. La ce preţuri avem noi la un litru de benzină, cu siguranţă o plimbare cu autobuzul e mai benefică. Şi la buzunar, şi la sănătate.

Citește și: Alimente pe care e recomandat să le eviți la micul dejun. Ce spun nutriționiștii despre aceste produse

Pe acelaşi subiect

Leguma preferată a românilor, cea mai mare scumpire

Scumpirea energiei nu i-a afectat foarte mult pe consumatorii casnici, în condiţiile în care s-a aplicat o schemă de plafonare. Mai greu a fost pentru industrie şi producători. Iar asta s-a văzut în preţul alimentelor, care a crescut cu 13,5%, într-un an.

Ioana Matei - reporter Observator: Inflaţia scade valoarea banilor. Concret, românii care câştigă salariul minim vor pleca cu mai puţine cumpărături din piaţă faţă de primăvăra trecută pentru că cei 1550 de lei valorează acum puţin peste 1300. La un coş de 100 de lei, de exemplu, vor trebui să renunţe la un kilogram de roşii, de exemplu, sau la jumătate de kilogram de brânză ca să acopere cei 14 lei înghiţiţi de inflaţie.

Cel mai mult s-a scumpit leguma preferată a românului. Un kilogram de cartofi costă cu 40% mai mult decât anul trecut. Creşteri de peste 20% sunt şi la ulei, mălai, făină, dar şi legume.

Clienţi: Cu 30% cu siguranţă se simte la legume, la tot. 

- Se cheltuie mai mulţi bani pe mâncare faţă de anul trecut cu siguranţă, în loc de 3500 undeva la 4500-5000.

Adrian Negrescu - analist financiar: Pensionarii, familiile cu copii sunt cele mai afectate pentru că, pentru ei, inflaţia este percepută undeva la 30-40%.

Aproape orice costă tot mai mult. Biletele de avion sunt mai scumpe cu aproape 20%, notele de plată la restaurant cu 9%, iar serviciile cu peste 7%.

Clientă: Ieşirile în oraş cu limită, faţă de trei pe lună poate una la două luni, haine mai puţine, ne adaptăm.

Banca Naţională încearcă să tempereze creşterea inflaţiei, majorând dobânda cheie, de la 3 la 3,75%. Doar că asta înseamnă credite mai mari pentru toată lumea, inclusiv pentru investitori, care ar putea ocoli România.

Adrian Mitroi - profesor economie: Acum nu mai avem prietenul nostru dintotdeauna, creşterea economică. Consumul privat se reduce dramatic, cam 3%, cel guvernamental şi mai mult. Statul se va împrumuta mai scump, deja se împrumută mai scump pe termen lung, dar şi noi ne împrumutăm foarte scump şi Robor-ul se vede imediat. Ieri era 5,21, probabil după citirea de acum o să fie şi mai mare.

Adrian Negrescu - analist financiar: Sunt deja 700.000 de împrumuturi care sunt neplătite de o lună de zile. Probabil rata creditelor neperformante va creşte spre 9.9%, noi, în prezent, aflându-ne la 3,3%.

Un român câştigă, în medie, 3.700 de lei pe lună şi deşi salariul net a crescut, nu e suficient cât să acopere inflaţia. O treime din această sumă se duce pe alimente şi băuturi nealcoolice. Încă 16%, adică aproape 600 de lei, pentru utilităţi şi combustibili, iar 8% reprezintă cheltuielile pe alcool şi tutun.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Cea mai mare inflaţie din ultimii 20 de ani: Alimentele care s-au scumpit cel mai mult