Antena Meniu Search
x

Video România a devenit, brusc, cel mai mare exportator de grâu din Europa. Ucraina nu-și mai poate onora contractele

România e din nou cel mai mare exportator de grâu din Europa, asta dupa ce a început războiul din Ucraina. Pentru că țara vecină nu-şi mai poate onora contractele. În acelaşi timp, în condiţiile unui deficit acut de forţă de muncă la noi, refugiaţii ucraineni şi-ar putea găsi uşor de lucru, ajutând astfel şi angajatorii de aici. În plus, tot aici s-ar putea reloca mai multe companii ucrainene sau firme care au plecat atât din zona de război cât şi din Rusia. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 22.03.2022, 21:57

Vezi și

Acum câteva zile, Marina a fugit din calea războiului împreună cu copilul său şi a venit în România. Soţul său a rămas în Ucraina să lupte. 

Marina: La început nu a fost atât de rău, dar apoi au început bombardamentele. Am fost primită foarte bine când am ajuns la graniţă. 

Am întâlnit-o în faţa unui magazin, unde venise pentru un interviu de angajare. 

Marina: Până mă voi putea întoarce acasă, vreau să lucrez aici. Am un fiu şi vreau să-l pot întreţine, să-l trimit la şcoală. 

Pe acelaşi subiect

Estera Anghelescu, director recrutare: Am deschis 300 de posturi special pentru refugiaţii din Ucraina. Avem posturi în toate punctele noastre de lucru din ţară, în cele peste 150 de magazine la nivel naţional. Limba engleză nu este obligatorie. Nici limba română nu este obliogatorie.

Exodul din Ucraina ne-ar putea ajuta să acoperit deficitul de forță de muncă

Ucrainenii ne-ar putea ajuta să mai acoperim din deficitul de forţă de muncă pe care îl avem, de 500 de mii de angajaţi. 

Sorina Faier, specialist resurse umane: Industria construcţiilor ar avea nevoie, HORECA ar avea nevoie, curieratul. Ei pot fi de mare ajutor, mai ales dacă vorbim de cei de top management, middle management sau specialişti. Pentru că, în general, ei nu au probleme cu limba engleză şi atunci se vor integra mult mai repede. 

Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR: Jumătate dintre IMM-urile chestionate de noi sunt dispuse să angajeze ucraineni. 

Iar autorităţile par a fi dispuse să ajute companiile care fac aceste angajări. 

Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR: Una dintre propuneri e aceea de a ajuta cu subvenţii integrarea în muncă a acestor oameni veniţi din Ucraina. 

În România lucrează peste trei mii de ucraineni

Şi, cum multe firme din Ucraina sau Rusia caută acum să se relocheze, România ar putea fi o opţiune. Deja 400 de companii s-au retras din Rusia.

Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR: Aşteptările noastre sunt nu numai de la relocarea de business-uri, dar şi de investiţii din partea SUA, programe suplimentare din partea UE pentru că România, Polonia sunt ţările cele mai vulnerabile.

Războiul de la graniţe a transformat România în cel mai mare exportator de grâu din Europa, după ce Ucraina nu şi-a mai putut onora contractele. 

Vali Priceputu, vicepreşedinte CNIPMMR: Această situaţie trebuie transformată într-o oportunitate, în sensul că trebuie regândită un pic strategia de export, trebuie ca în perioada următoare să încercăm să vinem la preţuri mai bune şi să încercăm să investim în procesare. 

Oportunități și pentru sectorul imobiliar, ucrainenii bogați cumpără case

De asemenea, există posibilităţi de profit pentru români şi pe piaţa imobiliară, în condiţiile în care sunt deja refugiaţi care vor să se stabilească aici. 

Sorina Faier, specialist resurse umane: Cei bogaţi au început să cumpere foarte multe case. Ceea ce este un semn foarte bun pentru economia noastră pentru că ei deja investesc în noi. 

În plus, multe hoteluri sunt pline. Companiile relocate din Ucraina în România au început să-şi rezerve camere la hotel pentru angajaţi, pentru perioade lungi de timp. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » România a devenit, brusc, cel mai mare exportator de grâu din Europa. Ucraina nu-și mai poate onora contractele