Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 83 LIVE TEXT. Bătălia pentru Mariupol s-a sfârșit. Macron i-a promis lui Zelenski că îi va trimite armament, în zilele următoare

Război Rusia - Ucraina, ziua 83. A fost o noapte extrem de agitată în Ucraina. Potrivit presei internaţionale mai multe autocare cu militari au plecat din Azovstal noaptea trecută. Nu s-a precizat exact numărul total al soldaţilor care au ieşit din uzină şi nici sub ce formă au fost acesţia evacuaţi. Partea ucraineană nu a dorit să dea niciun detaliu despre situaţia militarilor precizând doar că "au fost urmate ordinele". De partea cealaltă, ruşii spun că soldaţii ucraineni răniţi au fost transferaţi la spitale din regiunile controlate de armata rusă. Nouă persoane au murit şi alte două au fost rănite în urma unui bombardament din regiunea Lugansk. Ruşii au vizat şi o bază militară de antrenament aflată la 15 kilometri de graniţa cu Polonia.

de Redactia Observator

la 17.05.2022, 23:01

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 23:00. Zelenski, intervenție aplaudată la Festivalul de Film de la Cannes

"Avem nevoie de un nou Chaplin care să demonstreze că cinemaul nu este mut" în faţa războiului din Ucraina, a declarat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, intervenind de la Kiev într-un mesaj video la deschiderea, marţi seară, a celei de-a 75-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, transmite AFP.

"Vom continua să luptăm, nu avem altă opţiune (...) Sunt convins că 'dictatorul' va pierde", a declarat el în faţa elitei cinematografiei mondiale, referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin şi la filmul lui Charlie Chaplin, pe care l-a citat de mai multe ori. Apariţia sa a stârnit surpriză în sală şi ovaţie din partea publicului, a constatat la faţa locului o jurnalistă de la AFP. Timp de aproape zece minute, preşedintele ucrainean a denunţat războiul Rusiei în Ucraina şi îndemnat lumea cinemaului să nu tacă.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 21:05. Convorbire lungă între Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a purtat o discuţie telefonică ”lungă şi semnificativă” cu omologul său francez, Emmanuel Macron. Pe agenda discuţiilor s-au aflat ”problema aprovizionării Ucrainei cu combustibil”, sprijinului pe care Parisul îl oferă Kievului în domeniul apărării, precum şi ”posibile modalităţi de export ale produselor agricole ucrainene”, relatează The Guardian.

Macron i-a promis omologului său ucrainean că Franţa va livra arme suplimentare Ucrainei în zilele următoare, potrivit unui comunicat al Palatului Elysée, citat de CNN.

Macron a confirmat că livrările Parisului de armament vor ”continua şi vor creşte în intensitate în zilele şi săptămânile următoare, la fel ca şi livrarea de ajutor umanitar”, se mai arată în comunicat.

Liderul francez a mai spus că cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană va fi ”analizată” în cadrul unei sesiuni a Consiliului European din luna iunie şi se va baza pe ”spiritul exprimat la summitul de la Versailles de către toate statele membre care au declarat că Ucraina face parte din familia europeană”.

Convorbirea telefonică dintre cei doi preşedinţi a durat o oră şi 10 minute, potrivit Palatului Elysée, transmite news.ro.

UPDATE 19:50. Curtea Penală Internaţională a trimis în Ucraina 42 de criminalişti şi anchetatori, "cea mai mare desfăşurare de forţe pe teren de la înfiinţare"

Curtea Penală Internaţională (CPI) a trimis în Ucraina ”cea mai mare desfăşurare pe teren din istorie” formată dintr-o echipă de 42 de criminalişti şi anchetatori, a declarat procurorul CPI, Karim Khan, potrivit CNN.

”Pot confirma că astăzi (n.r. marţi), biroul meu a desfăşurat o echipă de 42 de anchetatori, experţi criminalişti şi personal de sprijin în Ucraina cu scopul de a avansa investigaţiile noastre cu privire la crimele care intră în jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale”, a declarat Karim Hhan. El a adăugat că echipa are şi rolul de a oferi sprijin autorităţilor naţionale ucrainene, reprezentând ”cea mai mare desfăşurare de forţe pe teren de la înfiinţarea CPI”.

Un ”număr semnificativ” de experţi naţionali olandezi va sprijini această misiune, a mai menţionat el.

Khan a spus că echipa va putea ”să adune mai multe mărturii, să sprijine identificarea probelor criminalistice şi digitale relevante şi să se asigure că informaţiile şi probele sunt colectate într-un mod care să le întărească admisibilitatea în procedurile viitoare în faţa CPI”.

De asemenea, la faţa locului va fi desfăşurată şi o echipă de experţi criminalistii francezi în vederea ”identificării rămăşiţelor, analizei balstice, depozitării şi conservării probelor criminalistice”, transmite news.ro.

UPDATE 17:15. Kievul susține că soldații ruși morți în război sunt tineri, săraci şi proveniţi din minorităţi etnice

Numărul soldaţilor ruşi morţi în Ucraina este ţinut secret şi mult redus de Moscova. Dintre miile de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina, mulţi sunt foarte tineri, proveniţi din cele mai sărace regiuni ale Federaţiei Ruse şi adesea din minorităţi etnice, afirmă experţi, relatează marţi AFP.

Kremlinul nu a emis niciun comunicat cu privire la acest subiect din 25 martie, la o lună şi o zi de la declanşarea războiului. Circa 1.351 de soldaţi au murit până la acea dată, a admis Kremlinul. După şapte săptămâni de lupte distrugătoare, Kievul estimează numărul soldaţilor ruşi ucişi la 27.000. O cifră mare, constată numeroşi militari şi analişti occidentali, pentru care evaluările Moscovei sunt mult reduse.

"Rusia a suferit probabil pierderi ce corespund unei treimi din forţa de luptă terestră pe care ea a angajat-o în februarie", adică 50.000 de soldaţi ruşi răniţi sau ucişi, constata duminică Ministerul Apărării al Regatului Unit, potrivit Agerpres.

Cu o rată de trei soldaţi răniţi la unul ucis recunoscută de Moscova la începutul conflictului, am ajunge la 12.500 de soldaţi ruşi morţi în mai puţin de trei luni. Destul de aproape de cei 15.000 de soldaţi sovietici ucişi în decurs de un deceniu de război în Afganistan (1979-1989), război care a provocat o traumă naţională.

Site-ul rusofon Mediazona susţine că are confirmată exclusiv din surse deschise moartea a 2.099 de soldaţi ruşi în lupte până pe 6 mai. O mare parte dintre cei a căror vârstă era menţionată aveau între 21 şi 23 de ani, iar 74 dintre ei nu aveau nici 20 de ani, precizează Mediazona. Majoritatea celor ucişi proveneau din sudul Rusiei, în special din Caucazul de Nord, regiune majoritar musulmană, precum şi din Siberia Centrală, potrivit aceleiaşi surse.

Cel mai mare număr de decese (135) a fost confirmat în rândurile soldaţilor din regiunea musulmană Daghestan din Caucazul de Nord, urmaţi de buriaţi (98), minoritate mongolă din Buriatia, o regiune din Siberia.

"Cel mai mare număr de soldaţi şi ofiţeri ai forţelor terestre ruse provin din orăşele şi sate din Rusia. Acest lucru este legat de stratificarea socio-economică şi (...) educativă", explică Pavel Luzin, comentator al site-ului de informaţii online Riddle Russia. Pentru că "exigenţele pentru serviciul militar" în aceste forţe ale armatei sunt "relativ mici", cei mai buni soldaţi şi viitori ofiţeri preferând alte ramure, precum "forţele aeriene şi spaţiale, forţele balistice strategice şi marina", explică el.

UPDATE 16:05. Occidentul, acuzat că vrea să schimbe regimul de la Kremlin

Administraţia Vladimir Putin a acuzat, marţi, ţările occidentale că vor instalarea în Rusia a unui regim pe care să îl poată controla, conform publicaţiei Il Sole 24 Ore, citată de Mediafax.

"Occidentul încearcă să creeze condiţiile pentru instalarea în Rusia a unui regim pe care să îl controleze, cum s-a întâmplat deja în Ucraina şi în numeroase alte state", a acuzat, potrivit agenţiei RIA Novosti şi cotidianului Il Sole 24 Ore, Nicolai Patruşev, secretarul Consiliului prezidenţial pentru Siguranţă Naţională de la Moscova, susţinând că planurile Occidentului au fost dejucate prin intervenţia militară rusă în Ucraina.

În schimb, Rusia este acuzată de Occident că vrea înlăturarea Administraţiei de la Kiev. Statele Unite, Uniunea Europeană şi Grupul G7 au impus sancţiuni financiare şi comerciale masive împotriva Rusiei din cauza invaziei militare în Ucraina.

UPDATE 14:04  Rușii sunt incapabili să-i încercuiască pe ucraineni pe frontul de est. Analiză ISW

Autoritățile ruse și ucrainene au negociat evacuarea a 264 de militari ucraineni răniți, blocați de 82 de zile în Uzina Azovstal. În ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au ajuns la granița cu Rusia la nord de orașul Harkov. Forțele ruse au continuat fără scucces operațiunile terestre în regiunile Donețk și Lugansk. Nu au făcut niciun progres confirmat, dar au continuat să-și întărească pozițiile în regiunea Zaporojie, potrivit unei analize realizate de Institutul pentru Studiul Războiului.

Forțele ruse au desfășurat pe 16 mai ofensive terestre limitate și în mare parte fără succes de-a lungul liniilor de front din Ucraina. Militarii ruși de lângă Harkov încearcă să apere granița și să împiedice trupele ucrainene să avanseze spre nord. Această retragere este diferită de cele anterioare ale rușilor de la Kiev, Cernihiv și Sumî, de la începutul războiului, când soldații s-au retras complet pe teritoriul rus.

UPDATE 13:55 Rusia a lovit infrastructura feroviară din Liov

Guvernatorul regiunii Liov a declarat pentru BBC ca o rachetă a armatei ruse a lovit infrastructa feroviară din zonă. Apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit să intercepteze alte trei rachete. Armata rusă a încercat astfel să taie legătura din vestul Ucrainei şi restul ţării pentru a perturba transporturile de arme venite din Occident.

UPDATE 13:50 Duma de Stat intenţionează să refuze un schimb de prizonieri ruşi cu combatanţi ucraineni din Regimentul Azov

Duma de Stat, Camera inferioară a Parlaentului rus, intenţionează să interzică un schimb de prizonieri ruşi cu combatanţi din cadrul Regimentului ucrainean Azov, potrivit Telegram, care difuzează dezbateri parlamentare ruse, relatează AFP, citat de news.ro. Potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass, preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, a subliniat că ”criminalii nazişti” nu trebuie să fie eliberaţi în schmburi de prizonieri.

UPDATE 13:25 Cei 265 de combatanţi ucraineni de la Azovstal au capitulat şi s-au declatat prizonieri, anunţă Moscova

Cei aproximativ 265 de combatanţi ucraineni care s-au baricadat în oţelăria Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene la Mariupol, s-au predat forţelor ruse şi s-au declarat prizonieri începând de luni, anunţă marţi Ministerul rus al Apărării, relatează AFP, citat de news.ro. ”În ultimele 24 de ore, 265 de combatanţi au depus armele şi s-au declarat prizonieri, inclusiv 51 grav răniţi”, anunţă într-un comunicat privind situaţia ofensivei ruse în Ucraina ministerul rus al Apărării. ”Toţi cei care au nevoie de asistenţă medicală sunt trimişi la un spital în Novoazovsk”, în teritoriul separatist prorus, precizează ministerul.

UPDATE 13:21 Cele mai moderne tancuri ale lui Putin, sfințite de preoții ruși

Preoții au sfințit cele mai moderne tancuri din dotarea armatei ruse, înainte de a fi trimise pe frontul din Ucraina. La interior au fost puse icoane și scrisori de la copii, notează jurnalistul rus Dmitri Kolezev, pe Twitter. Uzina Uralvagonzavod a trimis mai multe trenuri încărcate cu tancuri T-90M pe frontul din Ucraina. În ultima etapă a pregătirii lor pentru război, un preot le-a sfințit, iar la interior au fost puse icoane și scrisori de la copiii constructorilor de tancuri, scrie jurnalistul rus Dmitri Kolezev, pe Twitter.

UPDATE 10:55 Povestea ucraineanului care a supravieţuit execuţiei şi a ieşit din groapa comună unde fusese aruncat

Mikola Kulincenko este unul dintre civilii ucraineni care a reuşit să scape execuţiilor puse la cale de armata rusă. El şi-a spus povestea într-un interviu pentru postul public de televiziune din Ucraina. Kulincenko spune că soldaţii ruşi au intrat în casa în care locuia alături de fraţii săi, în Cernihiv, pe 18 martie. Pentru percheziţii. În momentul în care au descoperit uniforma de de militar a fratelui său mai mic, soldaţii ruşi au presupus că toţi fac parte din armată şi i-au dus la interogatoriu. Au fost torturaţi într-o casă din pădure şi au fost ameninţaţi că li se vor tăia mâinile şi picioarele. Trei zile au fost interogaţi fraţii Kulicenko, apoi au fost scoşi din casa respectivă, pe rând, şi executaţi

UPDATE 09:27 Războiul din Ucraina ameninţă viaţa copiilor subnutriţi din întreaga lume, spune UNICEF

Până la 600.000 de copii din întreaga lume ar putea rămâne fără acces la tratamentul salvator pentru malnutriţie, din cauza costurilor în creştere ale materiilor prime, parţial din cauza creşterii preţurilor la combustibil şi a războiului din Ucraina, a avertizat Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii. UNICEF estimează că cel puţin 10 milioane de copii afectaţi de epuizare severă nu au acces la această hrană.

Într-un comunicat de presă duminică, UNICEF a declarat că preţul alimentelor terapeutice va creşte cu până la 16% în următoarele şase luni, din cauza costului mai ridicat al materiilor prime. Alţi factori, inclusiv întreruperile lanţului de aprovizionare din cauza pandemiei şi seceta, s-au adăugat la creşterea preţurilor, potrivit comunicatului.

Mai multe autobuze cu luptători ucraineni au părăsit Azovstal

Reuters transmite că mai multe autobuze care, aparent, transportau luptători ucraineni au fost văzute părăsind luni uzina. Nu a fost posibil să se stabilească și câte persoane se aflau la bord, dar s-a estimat că aproximativ 600 de luptători se află încă în uzină. Unitatea ucraineană refugiată sub combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol a declarat luni că garnizoana îndeplinește ordinele de a salva viețile trupelor, un semn aparent că cea mai lungă și sângeroasă bătălie din războiul din Ucraina a ajuns la final.

Reuters a văzut mai multe autobuze care, aparent, transportau luptători ucraineni părăsind luni uzina. Nu a fost posibil să se stabilească și câte persoane se aflau la bord. S-a estimat că aproximativ 600 de luptători se află în interiorul vastei uzine din epoca sovietică, inclusiv zeci de răniți. „Pentru a salva vieți, întreaga garnizoană Mariupol pune în aplicare decizia aprobată de Comandamentul Militar Suprem și speră în sprijinul poporului ucrainean”, a declarat Regimentul Azov într-o postare pe rețelele de socializare.

O bază militară ucraineană aflată la aproximativ 15 kilometri de graniţa cu Polonia a fost vizată într-un atac cu rachete ruseşti, marţi dimineaţa

O bază militară ucraineană aflată la aproximativ 15 kilometri (9 mile) de graniţa cu Polonia a fost vizată într-un atac cu rachete ruseşti marţi dimineaţa, potrivit informaţiilor furnizate de Maksym Kozytsky, şeful administraţiei militare regionale din Lviv, potrivit CNN. Kozytsky nu a oferit alte detalii în postarea de pe Telegram, spunând doar că informaţii suplimentare vor fi publicate dimineaţa. O serie de explozii au fost auzite în centrul Lviv în jurul orei 12:45, ora locală (17:45 ET), la scurt timp după ce sirenele de raid aerian au sunat în oraş.

Un membru al echipei CNN din oraş a văzut apărarea antiaeriană luminându-se spre nord-vest - în direcţia bazei militare Yavoriv, ​​la aproximativ patruzeci de kilometri distanţă. În prima sa declaraţie de la Telegram, Kozytsky a spus doar că sistemele de apărare aeriană au răspuns la atac.

Rusia a continuat atacurile asupra regiunii Lugansk şi a fost lovit un spital: 9 persoane au murit, două sunt rănite

Rusia a continuat atacurile asupra regiunii Lugansk, la sud de Harkov, ucigând două persoane şi rănind alte nouă ca urmare a bombardamentelor asupra unui spital din Severodoneţk, transmite BBC, citând preşedinţia Ucrainei. Cu toate acestea, forţele ruse au făcut puţine progrese, autorităţile ucrainene spunând că intensitatea bombardamentelor asupra oraşului din nord-estul Harkiv s-a „redus semnificativ” iar trupele ucrainene de contraatac din zonă au ajuns la graniţa cu Rusia. Guvernatorul regional a declarat că trupele ucrainene de contraatac din zonă au ajuns la graniţa cu Rusia.

Ministerul ucrainean al Apărării a postat un videoclip care arată un număr de soldaţi adunaţi în jurul unui post de demarcaţie a frontierei, vopsit în galben şi albastru. Guvernatorul regiunii a spus că trupele au repus un semn care marca graniţa. Cu toate acestea, afirmaţia nu a fost încă verificată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 83 LIVE TEXT. Bătălia pentru Mariupol s-a sfârșit. Macron i-a promis lui Zelenski că îi va trimite armament, în zilele următoare