Probleme pentru piața de capital din SUA. Inflația alimentează îngrijorările legate de o nouă criză economică
În ultimele șase luni, piața de acțiuni din Statele Unite ale Americii a avut probleme, indicele S&P 500 înregistrând o scădere de 20,6%, pe fondul îngrijorărilor legate de măsurile care au fost luate până acum pentru a încetini creșterea inflației. Situația este fără precedent în istoria recentă, o depreciere similară în prima jumătate a anului fiind înregistrată ultima dată în 1970, notează BBC.
De Redactia Observator la 01.07.2022, 17:41- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Problemele din SUA nu sunt unice, situații asemănătoare fiind înregistrate pe piețele din Regatul Unit, Uniunea Europeană sau Asia. Experții sunt de părere că această evoluție a fost antrenată de creșterea costurilor produselor și serviciilor necesare traiului de zi cu zi, dar și de criza energetică. Cele mai negre scenarii indică faptul că Statele Unite riscă o recesiune chiar în cursul acestui an, asta pe măsură ce dobânda de referință este în creștere.
"Dacă rezerva Federală a SUA va continua să crească dobânde de referință, bursa va reacționa destul de negativ", a declarat Dan Wang, economist șef la Hang Seng Bank China, pentru BBC.
Bursele reacționează la probleme politice și economice
Un alt expert, Shane Oliver, angajat al AMP Capital, explică: "Este posibil ca acțiunile să vadă o volatilitate pe termen scurt, pe măsură ce băncile centrale continuă să se înăsprească pentru a combate inflația ridicată, efectele războiul din Ucraina și temerile legate de recesiune rămân ridicate".
- Poate fi evitată o recesiune în SUA sau în lume? "Sunt destul de sceptică", spune economista şefă a Băncii...
- Inflația crește în ritm alert. Jumătate dintre români cred că nivelul lor de trai a scăzut considerabil în...
- Poate SUA să evite recesiunea? ''Asta cere talent şi noroc, dar cred că este posibil'', anunță secretara...
Un alt indice important al pieței de capital din SUA, Dow Jones Industrial Average, a scăzut cu peste 15% în prima jumătate a acestui an, cea mai mare scădere din 1962. În același timp, indicele NASDAQ, axat pe companiile din domeniul tehnologic, a înregistrat o cădere mai abruptă, de 30% în primele 6 luni ale anului 2022.
La o întâlnire anuală în Portugalia, șefii rezervei Federale a SUA, Băncii Centrale Europene și Băncii Angliei au declarat că trebuie luate măsuri rapide pentru a preveni o situație în care creșterile de prețuri pot scăpa de sub control.
Cu toate acestea, ei au avertizat, de asemenea, că măsurile de limitare a șocului inflaționist cauzat de războiul din Ucraina și pandemie pot avea un impact negativ semnificativ asupra creșterii economice globale.
"Există riscul să mergem prea departe? Cu siguranță există un risc, dar nu aș fi de acord că acesta este cel mai mare risc pentru economie", a declarat președintele FED, Jerome Powell. "Cea mai mare greșeală de făcut, să spunem așa, ar fi să nu restabilim stabilitatea prețurilor", a adăugat el.
Luna trecută, FED a anunțat cea mai mare creștere a dobânzii de referință în aproape 30 de ani, în timp ce și-a intensificat lupta pentru a ține sub control creșterea prețurilor de consum.Banca Angliei a ridicat, de asemenea, rata dobânzii cheie la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani, de la 1% la 1.25%.