Banca Centrală Europeană, alertată de turbulenţele de pe pieţele financiare după ce a anunţat că va majora ratele dobânzilor
Consiliul guvernatorilor BCE are miercuri o reuniune neplanificată, pentru a discuta recentele turbulenţe de pe pieţele de obligaţiuni guvernamentale, a anunţat un purtător de cuvânt al instituţiei, relatează Reuters, citat de Agerpres.
Randamentele obligaţiunilor au crescut semnificativ după ce săptămâna trecută Banca Centrală Europeană a anunţat că va majora ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază în iulie. Ar fi prima majorare din ultimii 11 ani. Joi, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%.
Spread-ul dintre randamentul obligaţiunilor Germaniei cu maturitatea la zece ani şi cele cu aceeaşi scadenţă ale statelor mult mai îndatorate din sud, în special Italia, a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii peste doi ani. "Consiliul guvernatorilor BCE va avea o întâlnire ad-hoc miercuri pentru a discuta actualele condiţii de pe piaţă", a precizat un purtător de cuvânt al instituţiei.
Reuniunea BCE este în aceeaşi zi în care Rezerva Federală a SUA (Fed) ar urma să majoreze rata dobânzii, posibil cu 75 de puncte de bază. După anunţul privind întâlnirea BCE euro s-a apreciat, ajungând la 1,087 faţă de dolar, în timp ce randamentul obligaţiunilor italiene cu maturitatea la zece ani au scăzut cu 22 puncte de bază. Anterior, randamentul bondurilor Germaniei cu scadenţa la zece ani, de referinţă pentru zona euro, a atins 1,77%, cel mai ridicat nivel din 2014, iar cele italiene au urcat cu 240 puncte de bază, cel mai mare spread din 2020.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰