Antena Meniu Search
x

Rezerva Federală a SUA intervine pentru a încetini inflația. A fost majorată dobânda de referință, în încercarea de a stabiliza prețurile

 Rezerva Federală a majorat miercuri dobânda de referință cu trei sferturi de punct procentual pentru a stopa creșterea inflației și a prognozat o încetinire a economiei și o creștere a șomajului în lunile următoare, notează Mediafax.

de Redactia Observator

la 15.06.2022, 22:10

Majorarea dobânzii a fost cea mai mare operată de banca centrală americană din 1994.
Rezerva Federală a SUA a crescut dobânda de referință cu 0,75% pentru a stopa inflația. - Profimedia

Majorarea dobânzii a fost cea mai mare operată de banca centrală americană din 1994 și a fost efectuată după ce datele recente au arătat un progres redus în lupta împotriva inflației.

"Inflația rămâne ridicată, reflectând dezechilibrele cererii și ofertei legate de pandemie, prețurile mai mari la energie și presiunile mai largi asupra prețurilor", a afirmat Federal Open Market Committee, care stabilește politica monetară, într-o declarație la finalul reuniunii de două zile de la Washington. "Comitetul este ferm angajat să readucă inflația la obiectivul de 2%."

Războiul din Ucraina și rivalitatea economică cu China, printre cauzele inflației

Declarația a continuat să citeze războiul din Ucraina și politicile de blocare a Chinei ca surse ale inflației. Instituția a majorat rata dobânzii fondurilor federale pe termen scurt la un interval cuprins între 1,50% și 1,75%, iar oficialii au estimat o creștere a ratei la 3,4% până la sfârșitul acestui an și la 3,8% în 2023 - o schimbare substanțială față de proiecțiile din martie, care prevedeau o creștere a ratei la 1,9% în acest an.

Pe acelaşi subiect

Politica monetară mai strictă a fost însoțită de o reducere a estimărilor economice ale Fed, economia fiind acum văzută ca încetinind la o rată de creștere sub 1,7% în acest an, șomajul crescând la 3,7% până la sfârșitul acestui an și continuând să crească la 4,1% până în 2024.

Proiecțiile reprezintă o ruptură față de eforturile recente ale Fed de a prezenta politica monetară mai strictă și controlul inflației ca fiind compatibile cu un șomaj constant și scăzut. Rata de 4,1% a șomajului văzută în 2024 este acum ușor peste nivelul pe care oficialii Fed îl consideră, în general, ca fiind compatibil cu ocuparea deplină a forței de muncă.

Din martie, când oficialii au estimat că ar putea majora ratele și controla inflația în condițiile în care rata șomajului ar rămâne în jurul valorii de 3,5%, inflația s-a menținut cu încăpățânare maximul ultimilor 40 de ani, fără niciun semn că ar fi atins vârful pe care factorii de decizie ai Fed îl prognozau în primăvară. Factorii de decizie văd inflația la 5,2% în acest an și încetinind treptat până la 2,2% în 2024.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Rezerva Federală a SUA intervine pentru a încetini inflația. A fost majorată dobânda de referință, în încercarea de a stabiliza prețurile