Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate comenzile
Am putea plăti mai mult atunci când comandăm produse chinezeşti. Uniunea Europeană vrea să introducă taxe vamale pentru toate coletele care vin din afara spaţiului comunitar, indiferent de valoarea acestora. Asta după ce a constatat că platformele chinezeşti nu declară valoarea reală a comenzilor, pentru a scăpa de taxe.
De Mădălina Chiţac la 28.05.2024, 20:36Produsele chinezeşti au invadat piaţa românească. Peste o sută de mii de români comandă zilnic de pe platforme precum Shein sau Temu.
"Dacă temu avea în jur de 15 mii de livrări pe zi la momentul lansării, în august-septembrie anul trecut, la momentul lansării pe România, în momentul de faţă depăşeşte 60 de mii", a declarat Andrei Radu, specialist e-commerce.
Mai mult, Temu a strâns, într-un an, 51 de milioane de utilizatori activi în Statele Unite. Amazon are 67 de milioane, strânși în aproximativ 20 de ani.
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi
- David Beckham devine ambasador Aliexpress. Platforma de comerț online vrea să ajungă din urmă rivalul Temu
- Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
- Coşmarul unei tinere care a comandat haine de pe Shein. A rămas îngrozită de ce a găsit în colet: "Fiţi extrem...
Pe acest site unde se vând produse chinezeşti, comanda minimă este de 80 de lei, iar transportul este gratuit. Clienţii nu plătesc pentru livrare pentru că există o legislaţie care spune că pentru toate coletele care au valoarea sub 150 de euro şi care vin din afara UE în UE nu se plătesc taxe vamale. Aşa se face că, în 2023, au ajuns în UE nu mai puţin de 2 miliarde de colete care aveau această valoare, sub 150 de euro.
65% dintre aceste colete au avut o valoare subdeclarată, ceea ce înseamnă că pentru ele ar fi trebuit să fie plătite taxe vamale. Comisia Europeană vrea acum să schimbe regulile.
"Eliminarea pragului de 150 de euro. Toate aceste colete vor fi supuse verificării la vamă, se va stabili ce taxe sunt datorate, eventual TVA şi alte asemenea. Este posibil ca taxele să difere de la stat la stat", spune Cristian Pelivan, Asociația Română a Magazinelor Online.
Iar asta va duce la scumpirea produselor de pe aceste site-uri şi la timpi mai mari de livrare. Partea bună e că tot ce vine din afara Uniunii Europene va fi controlat.
Noile reguli cu privire la platformele chinezeşti vor intra în vigoare în a doua jumătate a anului 2026.