Puţini români ştiu cum să-şi administreze banii
Educaţia financiară a românilor lasă de dorit! Doar cei care au interacţionat mult cu băncile au o vagă idee despre ce au de făcut atunci când vor să-şi ţină economiile. Culmea este că nu acolo trebuie să vă înmulţiţi banii. Specialiştii spun că este mult mai bine să investiţi în titluri de stat.
De Redactia Observator la 06.06.2019, 18:05Educaţia financiară a românilor lasă de dorit! Doar cei care au interacţionat mult cu băncile au o vagă idee despre ce au de făcut atunci când vor să-şi ţină economiile. Culmea este că nu acolo trebuie să vă înmulţiţi banii. Specialiştii spun că este mult mai bine să investiţi în titluri de stat. Sunt mult mai profitabile decât depozitele bancare, unde puteţi chiar să ieşiţi în pierdere, din cauza impozitării şi a comisioanelor.
Este suficient să comparăm o investiţie pe un an pentru a vedea ce variantă ne aduce un profit mai bun: depozitul la bancă sau titlurile de stat?
O singură bancă din România ne-ar aduce un câştig mai mare la un depozit de o mie de lei faţă de situaţia în care am investi aceeaşi sumă în titluri de stat. Asta pentru că are o dobândă mai mare şi nu percepe comisioane.
Să presupunem că aveţi o sumă de o mie de lei, pe care vreţi să o investiţi, pe o perioadă de trei ani. În cazul titlurilor de stat, veţi avea o dobândă de 4,5%, iar acest lucru vă va aduce la finalul perioadei un câştig de 135 de lei. Pe de altă parte, în cazul celei mai bune oferte a băncilor de pe piaţă veţi avea la un depozit, la aceeaşi dobândă, un câştig de doar 121 de lei şi asta din cauza faptului că banii sunt impozitabili.
Irina Chiţu, analist financiar: Acum, la o mie de lei depuşi la bancă poţi să câştigi maxim 36 de lei, cu o dobândă de 4%. Poţi să şi pierzi 88 de lei, pentru că avem comisioane la acea bancă. Pe lângă faptul că dobânda este mai mică, comisioanele lunare de cont curent şi cele de retragere numerar la scadenţa depozitului mănâncă din câştig
Consultanţii vă recomandă să vă faceţi bine calculele înainte de a depune banii într-un depozit, mai ales că dobânzile sunt încă la un nivel scăzut, majoritatea variază între 2,5 şi 4%.
Adrian Asoltanie, consultant financiar: Zona de imobiliare, deşi e tentantă pentru multă lume, nu e atât de lichidă. Să transformi în cash un apartament durează. Titlurile de stat, de asemenea. Au o maturitate de 3-5 ani. Eşti blocat cu banii respectivi şi atunci, o sumă de bani o ţinem în titluri de stat, să uităm de ei, şi o sumă ar fi bine să aibă o lichiditate ceva mai mare. Un fond mutual, de exemplu, îl lichidezi în 48 de ore
În prezent, titlurile de stat pot fi cumpărate de populație doar prin Trezorerie și Poștă. Statul a împrumutat de la populație prin titluri de stat peste 1,4 miliarde de lei de la începutul anului, în februarie, martie și aprilie, arată cele mai recente date.