Rabla pentru Electrocasnice. Românii ar putea primi bani în schimbul aparatelor vechi
După Rabla pentru maşini, vom avea programul Rabla şi pentru aparatele vechi de prin casă. Concret, ministerul Mediului vrea să crească apetitul românilor pentru înlocuirea aparatelor electrocasnice vechi şi pentru reciclare. Aşa că lansează, pe repede înainte, Programul Rabla pentru electrocasnice.
De Redactia Observator la 10.08.2018, 21:29După Rabla pentru maşini, vom avea programul Rabla şi pentru aparatele vechi de prin casă. Concret, ministerul Mediului vrea să crească apetitul românilor pentru înlocuirea aparatelor electrocasnice vechi şi pentru reciclare. Aşa că lansează, pe repede înainte, Programul Rabla pentru electrocasnice.
Suntem una dintre ţările care aruncă totul, la grămadă, la groapa de gunoi. Prin urmare, ministerul Mediului a anunţat că va lansa, în curând, un program Rabla pentru frigidere, hote sau maşini de spălat uzate.
GRAŢIELA GAVRILESCU, ministrul Mediului:
Ne dorim să poată să îşi achiziţioneze contra unui voucher un echipament nou.
Conform unor surse din piaţă, Programul Rabla pentru Electrocasnice ar urma să fie obligatoriu în toate magazinele mari care comercializează astfel de aparate. La schimb, vor oferi fie o sumă de bani, fie un voucher.
DAN TRIFU, reprezentant organizaţie pentru protecţia mediului:
Nişte bani aruncaţi în vânt sau hai să spunem pe deşeuri, dar în sensul inutil al cuvântului.
VALENTIN NEGOIŢĂ, reprezentant organizaţie a producătorilor de electrocasnice:
Românii vor fi interesaţi evident de a-şi reînnoi gama de electronice şi electrocasnice din casă şi vor profita în mod firesc de acest program. Este un program benefic din acest punct de vedere.
Un program similar există deja în unele magazine. Pentru un frigider stricat sau o maşină de spălat, clientul primeşte o sută de lei reducere din preţului noului produs. Iar la staţiile inteligente de colectare selectivă se oferă vouchere în funcţie de greutatea produselor.
NARCIS FRUMOSU, Director comercial operator privat colectare:
Procentul de reciclare în România se situează undeva la 7%. Iar dacă ar fi să dau un exemplu Germania, care este undeva la 35-40%, Austria 30%.
În 2015, în România, s-au colectat aproximativ 1,6 kg de deşeuri constând în electronice şi electrocasnice, pe cap de locuitor. Cel mai bine stau Suedia şi Norvegia, cu 14,7 şi, respectiv, 20,3 kg pe cap de locuitor pe an.