Răspândirea coronavirusului pune în dificultate economia globală
Efectele răspândirii coronavirusului se văd deja şi în economie. Din Bucureşti, Londra, Frankfurt şi până în Tokyo şi New York, bursele sunt pe "roşu". Săptămâna care tocmai se încheie ar putea intra în istorie - cu cele mai mari scăderi de la criza din 2008 încoace.
De Andra Mitu la 28.02.2020, 22:03- Răspândirea coronavirusului pune în dificultate economia globală
- Numeroase companii, din diferite domenii, au înregistrat deja pierderi semnificative
Efectele răspândirii coronavirusului se văd deja şi în economie. Din Bucureşti, Londra, Frankfurt şi până în Tokyo şi New York, bursele sunt pe "roşu". Săptămâna care tocmai se încheie ar putea intra în istorie - cu cele mai mari scăderi de la criza din 2008 încoace. Când pieţele din întreaga lume se clatină, nici România nu se simte bine. Analiştii de la noi estimează deja scumpiri.
La fel ca oamenii, şi economia reacţionează la panica instalată imediat după confirmarea coronavirusului. În România, experţii sunt îngrijoraţi, pentru că ţara noastră este dependentă de importuri.
În comerţ, de exemplu, principalii parteneri europeni ai României sunt Germania, Italia şi Franţa. Ţări în care noul virus a făcut deja victime. Iată previziunile economiştilor.
Roxana Popescu, analist economic: Am putea vedea, dacă se prelungeşte această epidemie, mai multe efecte: unul ar fi o ușoară creștere a preţurilor sau e posibil să existe o livrare mai greoaie a anumitor produse. O să vedem o scădere a economiei Chinei, una puternică, care aduce cam 20 la sută din PIB la nivel global, și atunci efectul acesta de bulgăre de zăpadă va atrage asupra ei inclusiv anumite aspecte și pe plan local
Andra Mitu, reporter Observator: Al şaptelea partener comercial al României este China. Valoarea schimburilor comerciale a depășit cinci miliarde de euro în 2018. Experții spun că, pe termen mediu, răspândirea coronavirusului va afecta afacerile locale care importă telefoane, mașini și echipamente direct din această ţară
Tot din China importăm şi materiale feroase, dar şi textile. Urmează în clasament mobilierul, dar şi echipamentele medicale.
Dragoş Damian, preşedintele PRIMER: Oprirea fabricilor din China sau problemele care țin de transport vor face să apară penurii de materii prime sau materiale. Fabricile de medicamente din România vor avea o problemă în a-şi continua producţia
S-ar putea întâmpla asta din vară, spun experţii, dacă fabricile de materii prime din China nu îşi reiau activitatea. Sensibile la răspândirea cu rapiditate a noului virus sunt şi pieţele de capital. Se prăbuşesc rând pe rând.
Bursele se pregătesc să încheie cea mai neagră săptămână din ultimii 12 ani, adică de la criza din 2008. Pe Wall Street, indicele Dow Jones a avut cea mai mare cădere din istorie într-o singură zi.
Ciprian Bîrsan, broker: 1.190 de puncte scădere pe cel mai important indice din SUA. Sunt două motive mari. Încă ne lipsesc foarte multe date. Au trecut trei luni și ceva și în continuare sunt multe necunoscute. Al doilea mare motiv este că producătorul lumii, China, în momentul de faţă nu mai lucrează
Nu doar comerţul va fi afectat de o eventuală prelungire a acestei crize. În turism e deja certitudine: acţiunile firmelor de pe tot globul au înregistrat cele mai mari pierderi de la atacurile din 11 septembrie 2001.