Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Iancu Guda: Top 10 sfaturi pentru un buget deştept al familiei pentru 2025

Ne este foarte util tuturor să setăm o schemă clară de cheltuieli şi de investiţii, dacă tot ne mai despart doar câteva zile de un nou început. Sună complicat, dar cu puţină organizare, putem reuşi să avem un plan financiar bine pus la punct, mai ales dacă îl privim ca pe o listă de cumpărături  - ce avem nevoie, cât ne permitem şi ce punem deoparte. Cam asta trebuie să avem în minte. Şi ca totul să fie cât mai punctual, am stat de vorbă cu al nostru coleg, Iancu Guda, realizatorul rubricii IQ Financiar, care ne împărtăşeşte chiar acum top 10 sfaturi pentru un buget deştept al familiei pentru 2025. 

de Redactia Observator

la 26.12.2024 , 12:50

Dragilor, câteva bune sfaturi pentru o planificare financiară echilibrată în 2025. Unu. Trebuie să avem un buget de cheltuieli, să ţinem evidenţa acestuia, să reducem risipa, să economisim mai mult. 

Doi. În ce investim? În sănătatea şi educaţia noastră, cele mai bune investiţii! Un abonament medical, un abonament la sală, cumpărăm cursuri, cărţi training uri, suntem mai competitivi, mai sănătoşi.

Rezultă trei - putem produce mai mulţi bani! Ce facem? Cheltuielile rămân acolo, la fel, putem economisi mai mult!

Vezi și

Cum putem face bani

Pe acelaşi subiect

Patru - în ce investim? Întotdeauna pe termen lung! Să speculăm în criptomonede sau în active toxice riscante maximum 5 la sută din economiile noastre, majoritatea să se ducă în investiţii pe termen lung. 

Cinci: investim potrivit pentru fiecare obiectiv în parte. Pentru copii la majorat, în Junior Centenar sau fonduri mutuale cu orizont fix, pentru pensie privată, în pilonul III şi aşa mai departe. 

Şase, nu ar trebui să ne lipsească asigurarea de deces, accident. În România suntem foarte vulnerabili, dacă se întâmplă un necaz, standardul de viaţă al familiei se prăbuşeşte. 

Şapte - să avem o asigurare de pensie privată, petnru că nu mai are cine să ne plătească pensia de la stat peste 10, 20 de ani, deci economisiţi în fiecare lună, în fiecare an, inclusiv în 2025, în pensie privată. 

Opt, avem o casă în care stăm în chirie, în rată, cu credit ipotecar, nu trebuie să ne coste mai mult de 25% din veniturile lunare, Dacă dăm mai mulţi bani, 2025 trebuie să fie anul reglajului. 

Nouă. Maşina pe care o conducem să ne coste 10% maximum din veniturile noastre. 

Şi zece derivă din toate acestea, dacă le respectăm pe primele 9 putem economisi mai mult - azi 6% media naţională, ar trebui să ajungem la 20% gradual, pas cu pas ca să ne atingem toate obiectivele financiare. Vă doresc un an prosper, cu realizări pe toate planurile, plin de sănătate şi armonie!

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
În zona în care locuiţi s-au înregistrat pagube din cauza vremii rele de Crăciun?
Observator » Ştiri economice » Iancu Guda: Top 10 sfaturi pentru un buget deştept al familiei pentru 2025