Reacţia unui client când vede că un kilogram de cireşe din Spania costă 100 de lei. ''Şi să vrei şi nu îţi permiţi''
Încep să se vadă primele efecte ale primăverii capricioase. Vom avea puţine cireşe româneşti de Mai. Şi asta pentru că livezile au fost compromise după îngheţul şi ninsorile de luna trecută, iar acum agricultorii nu au ce să culeagă din pomi. Nu ne rămâne decât varianta să cumpărăm cireşe aduse din Spania, dar la peste 100 de lei kilogramul.
De Diana Speretoiu la 03.05.2023, 21:02În comuna Turcineşti, cunoscută drept comuna de cireşari din Oltenia tocmai datorită producţiei record, oamenii nu mai au ce culege din pomi. Dacă în alţi ani, la început de mai, oamenii locului culegeau deja prima recoltă de cireşe timpurii, acum n-a mai rămas nimic în pomi. În zonă, a nins chiar şi luna trecută, iar pomii erau atunci înfloriţi aşa că livezile au fost compromise.
"Sunt toate ca şi cum ar fi dat cineva cu apă fiartă pe el, nimic.''
Ion Hortopan are peste 300 de cireşi. Timp de mai bine de 20 de ani, sezonul cireşelor îi aducea profit. Acum, însă, livada îi lasă un gust amar.
Ion Hortopan, agricultor: Anul ăsta, cireşele de mai sunt o poveste, o amintire. Brume, îngheţ, vedeţi, munţii sunt încă albi de zăpadă, noaptea e foarte frig şi florile, fiind fragede, s-au dus. Cred că o să devină lemne de foc.
Şi în livada lui Gheorghe Sichitiu, aceeaşi situaţie. Nu sunt cireşe nici de gust. Anul trecut, la început de Mai, deja mergea în piaţă cu primele cireşe timpurii. Multe fructe rămâneau în pom pentru că nu le putea culege. Acum ar vrea să adune de pe ramuri, dar nu mai are ce.
Valentin Priporeanu, Direcţia de Agricultură Gorj: Au fost mai multe zile la rând temperaturi negative şi mai ales cireşele de mai sunt compromise în totalitate. Sperăm ca soiurile de iunie, iulie, mai târzii să aibă o producţie acceptabilă.
Reacţia unui client când vede că un kilogram de cireşe din Spania costă 100 de lei
În Sibiu, de exemplu, au apărut deja primele cireşe de import. Sunt din Spania, iar un kilogram costă 100 de lei.
"Exagerat preţul şi la noi care suntem pensionari şi avem câte o pensie foarte mică nu îţi permiţi şi să vrei şi nu îţi permiţi. Treci pe lângă ele şi mergi mai departe."
"Cireşe nu, că sunt prea scumpe. Şi dacă se ieftinesc, tot prea scumpe sunt."
Singurii care se încumetă să le cumpere, le iau de poftă şi doar în cantităţi mici.
"Sunt cumpărători?
Sunt, dar cantităţi mici. 30, 40, jumătate de kilogram. Omul cumpără de poftă, de obicei doamnele însărcinate."
"Mi-a fost foarte poftă şi am rugat-o pe mama să îmi cumpere. Sunt foarte dulci."
Specialiştii cred că cireşele româneşti vor fi mai ieftine, în jur de 30 de lei kilogramul.
Nicolae Neamțiu, inginer: Preconizăm undeva la 10 lei, dar problema foarte mare este că de la noi din fermă pleaca cu 10 lei şi ajung în piaţă cu 20-30 de lei.
Cireşele româneşti vor apărea pe piaţă spre sfârşitul lunii, spun fermierii.