Relu și-a monotat anul trecut panouri fotovoltaice, iar acum vrea să își extindă investiția la 300.000 de euro după ce a văzut cu cât i s-a redus factura
Agricultura românească intră într-o eră nouă: fermierii vor primi bani de la stat pentru a-şi cumpăra panouri fotovoltaice. În acest fel, facturile vor fi mai mici, ceea ce ar conduce, într-un final, la preţuri reduse la raft. Mulţi agricultori şi au montat deja singuri panouri pentru a plăti mai puţin la electricitate. În străinătate, fermierii împuşcă doi iepuri dintr-odată: pe acelaşi teren cultivă roşii sau cartofi dar produc şi energie.
De Mădălina Chiţac la 23.02.2023, 20:25Relu Bărbulescu are o fermă cu 1.500 de hectare pe care cultivă rapiţă, grâu sau porumb. Anul trecut, şi-a instalat panouri cu o capacitat de 30 de kWh pe una dintre clădirile fermei.
Factură redusă aproape cu 60-70%
Relu Bărbulescu, fermier: Cu cât s-a redus factura la electricitate? Peste jumătate. 60-70%. Anul trecut am produs 45 de MWh. Adică 45 de mii de kWh. Undeva la 1,5 lei kWh, am produs de vreo 6-700 de milioane curent pe care l-am folosit şi nu l-am mai plătit.
Aşa că s-a decis să extindă investiţia în fotovoltaice până la 300 de mii de euro. Panourile le va monta pe un teren din fermă, iar energia produsă va fi folosită în special la irigat.
- Observator de bine, 30 ianuarie 2023. 150.000 de români vor primi anul acesta bani de la stat pentru a-şi instala...
- 20.000 de lei de la stat pentru panouri fotovoltaice. Cât trebuie să mai dea românii pentru a-și produce singuri...
- Ministerul Mediului alocă 3 miliarde de lei pentru panourile solare. Câte gospodării din România pot beneficia de...
Relu Bărbulescu, fermier: O să avem undeva la 250 de kWh. O să montăm panouri de 450 de waţi unul. Deci la 100 de panouri avem 45 de kWh.
Panourile fotovoltaice au început să fie tot mai căutate de fermieri.
Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: Cea mai eficientă aplicaţie de montaj e atunci când avem acoperişuri care au un grad de înclinare potrivit. Un pic mai costisitor e atunci când trebuie să le amplasăm direct pe terenuri agricole. Există un interes legat de instalare de panouri pe canalele de irigaţii. Aceste sisteme de irigaţii sunt consumatoare de electricitate.
Mădălina Chiţac, reporter Observator: Statul vrea acum să le acorde sprijin fermierilor care îşi montează panouri fotovoltaice, în aşa fel încât aceştia să aibă costuri mai mici cu electricitatea. 750 de milioane de euro vor fi disponibili în acest program care ar urma să înceapă în lunile viitoare.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: Avem în derulare inclusiv la ministerul agriculturii. Specialiştii de la mipe, cu cei de la Ministerul Agriculturii reglementează mecanismele, schiţele de sprijin pentru a putea să folosim banii aceştia.
Încă nu se ştie câţi bani ar urma să primească fiecare fermier şi care ar putea fi condiţiile. Detaliile urmează să fie stabilite de autorităţi. Însă programul ar putea aduce, odată cu facturile mai mici, ieftiniri în sectorul agroalimentar.
Relu Bărbulescu, fermier: Produsul va fi un produs mai ieftin. Şi ar putea să fie vândut mai ieftin. Nu mai este atât de mare costul de fabricaţie. Al grâului, al porumbului.
În diverse state, se fac deja experimente pentru a se vedea ce culturi pot creşte pe terenurile unde sunt amplasate şi panouri fotovoltaice. Deja s-a încercat cultivarea de roşii, cartofi, broccoli sau fasole. Iar în Franţa, spre exemplu, fermierii cultivă cereale sub panouri suspendate.
Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: Este vorba de o înălţime de 5-7 metri, la care se pot monta panourile, care asigură un grad de însorire sub panou, rezonbil pentru anumite genuri de culturi. Ideea e de a nu împiedica soarele să ajungă la plantaţie.
România are la dispoziţie, prin Fondul de Modernizare, 13 miliarde de euro, pentru a face investiţii în sistemele energetice, până în 2030.