Antena Meniu Search
x

Video 20.000 de lei de la stat pentru panouri fotovoltaice. Cât trebuie să mai dea românii pentru a-și produce singuri energie

Aproximativ 150.000 de români vor primi anul acesta bani de la stat pentru a-şi instala panouri fotovoltaice. Guvernul pune la bătaie trei miliarde de lei. Autorităţile promit că solicitanţii nu vor mai aştepta cu lunile aprobarea dosarelor.

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 27.01.2023, 20:59

Vezi și

Sunt tot mai mulți români interesaţi să-şi monteze panouri solare. Vor să scape de povara facturilor şi caută să-şi producă singuri energie.

Cât costă și de câte panouri e nevoie pentru curent gratis

Răspunsul e - depide de consum. Pentru început, puteţi accesa programul "Casa Verde". 20.000 de lei dă statul, iar 2.000 de lei trebuie să plătească beneficiarul. Cu aceşti bani vă puteţi pune pe casă 6 panouri cu o putere instalată de 3 kW. Sistemul poate produce 3.500 de kWh pe an, adică în medie 300 de kWh pe lună. Mare atenţie: v-aţi putea asigura consumul doar în zilele cu soare. Când produceţi mai mult, puteţi introduce surplusul în sistem şi tot de acolo veţi putea primi înapoi în anotimpul rece.

Specialiştii spun că sistemul de şase panouri finanţat de stat asigură minimul necesar unei gospodării. Varianta optimă pentru o casă, spun ei, ar fi 10 panouri, cu o putere instalată ceva mai mare, de 5 kW. Asta înseamnă 6.000 de kWh pe an, adică 500 de kWh pe lună. Costă, în medie, 30.000 de lei. 20.000 de lei dă statul, 10.000 e contribuţia proprie.

Deocamdată, autorităţile nu au anunţat când va fi lansată o nouă sesiune a programului "Casa Verde". Până acum, peste 45 de mii de familii au primit de la stat bani ca să-şi monteze instalaţii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » 20.000 de lei de la stat pentru panouri fotovoltaice. Cât trebuie să mai dea românii pentru a-și produce singuri energie