Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la finalul anului: cât te costă montarea lor. Bucureștenii cer amânarea legii
Fără căldură şi apă caldă în pragul iernii, cu facturi umflate la energie şi gaze, oamenii mai sunt puşi la o cheltuială în plus. Mai exact, cei care nu au repartitoare de căldură sunt obligaţi să le monteze până la finalul acestui an, potrivit unei legi deja promulgate. Altfel pot fi amendaţi. Mulţi oameni sunt însă revoltaţi şi vor chiar să facă o petiţie pentru schimbarea legii.
De Andreea Milea la 18.10.2021, 14:26- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Repartitoarele de căldură devin obligatorii până la finalul acestui an, totul în baza unui proiect de lege ce a fost deja promulgat de preşedintele Klaus Iohannis. Concret, până la data de 31 decembrie, toţi cei care sunt racordaţi la reţeaua de termoficare Termoenergetica, în cazul Capitalei, sunt obligaţi să îşi monteze aceste repartitoare pe fiecare calorifer în parte, indiferent că vorbim despre apartamente de locuit sau sedii de firme.
Asociaţile de locatari, nemulţumite de decizia oficialilor
O mare problemă pentru asociaţiile de locatari care cer ca această lege să nu fie pusă în practică din mai multe motive. În primul rând montarea repartitoarelor este scumpă. Un singur repartitor costă între 70 şi 100 de lei, iar pentru un apartament cu două camere, costurile se ridică la peste 400 de lei. În plus, vorbim şi despre felul în care un repartitor măsoră consumul. Acesta se ia în primul rând după temperatura dintr-o cameră, însă în condiţiile în care mulţi oameni se încălzesc pe perioada sezonului rece cu calorifere electrice, acest repartitor va creşte factura la Termoenergetica, în cazul bucureştenilor.
Tocmai de aceea asociaţiile vor să deschidă o petiţie pentru a împiedica punerea în aplicare a acestei legi, în contextul în care, doar în Capitală, din cele peste 500.000 de apartamente, doar 35% dintre ele au deja repartitoare.