Revoluţia din Kazahstan poate urca preţul gazelor. Ministrul Energiei: A fost o oarecare creștere
Piaţa gazelor naturale "este foarte sensibilă", a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, referindu-se la fluctuațiile prețurilor, mai ales după 4 ianuarie în urma evenimentelor geopolitice. Duminică, în Kazahstan, mii de oameni au ieșit în stradă, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GPL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî. Ulterior, situația a degenerat, iar Rusia şi aliaţii săi din OTSC au trimis "forţele de menţinere a păcii", pentru "stabilizarea" situației.
De Redactia Observator la 06.01.2022, 10:52„A fost o scădere a prețului la gaze naturale până acum două zile. După care a fost o oarecare creștere la gaz natural începând cu 4 ianuarie. Văd că s-a menținut la același nivel. E foarte sensibilă piața gazelor naturale. Vedem ce se întâmplă în Kazahstan în momentul de față. Kazahstanul este o țară care are și foarte mult tranzit de conducte de gaze. E foarte important să nu fie afectat tranzitul de gaze, să nu se întâmple nimic în Ucraina. Nu cred că vom avea evoluții în afara plajelor cu care ne-am obșinuit deja. A fost în urmă cu două săptămâni și jumătate – 3 săptămâni prețul gazelor naturale ajunsese iar la 170 de euro, după care s-a prăbușit brusc.
A scăzut prețul în momentul când a fost știre că mai multe nave încărcate cu LNG din America au venit către Europa. Asta nu înseamnă că dacă crește prețul în piața SPOT, automat cresc prețurile la gaze naturale la populație. Acest lucru nu, pentru că există contracte pe un anumit termen și nu pot fi modificate prețurile”, a afirmat Virgil Popescu, la Digi24.
Revoltă în Kazahstan pe fondul creșterii prețului la gaz
Preşedintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a cerut sprijin din partea Organizaţiei Tratatului pentru Securitatea Colectivă (OTSC), pe fondul manifestațiilor fără precedent în această fostă republică sovietică din Asia Centrală.
- Armata a deschis focul asupra manifestanților în Kazahstan. Poliția spune că zeci de „atacatori” au fost...
- Revoluţie în Kazahstan. Rusia şi aliaţii săi din OTSC trimit "forţele de menţinere a păcii", pentru...
- Străzile din Kazahstan au fost luate cu asalt de protestatari. Autorităţile au blocat reţelele de socializare
Zeci de mii de protestatari au devastat instituţii şi magazine în mai multe oraşe din Kazahstan, în contextul protestelor faţă de majorarea nejustificată a preţurilor la carburanţi.
Manifestanţii au incendiat reşedinţa prezidenţială din Almatî, cel mai mare oraş din Kazahstan. De asemenea, a fost incendiat sediul Primăriei, situat în imediata vecinătate. Sediul Parchetului regional a fost devastat. Aeroportul din Almatî a fost ocupat de protestatari, iar toate cursele aeriene au fost suspendate. Miercuri seară, în oraşul Almatî a fost lansată o operaţiune "antiteroristă" pentru restabilirea ordinii publice.
Conform celui mai recent bilanţ, opt agenţi de poliţie au fost ucişi în confruntările cu protestatarii, iar alte 317 persoane au fost rănite, în mai multe oraşe din Kazahstan, afirmă surse citate de agenţia Sputnik. Preşedintele Kassym-Jomart Tokayev a dat asigurări că va rămâne în Kazahstan indiferent de situaţie. Kassym-Jomart Tokayev a anunţat demiterea fostului preşedinte Nursultan Nazarbayev din funcţia de director al Consiliului pentru Securitate Naţională, un organism decizional influent. Guvernul condus de premierul Askar Mamin şi-a prezentat demisia, iar prim-ministru interimar a fost numit Alichan Smajylow.