Antena Meniu Search
x

Video Străzile din Kazahstan au fost luate cu asalt de protestatari. Autorităţile au blocat reţelele de socializare

Este revoluţie pe străzile din Kazahstan. Înfuriaţi de dublarea preţului la carburant, mii de oameni au intrat cu forţa în clădirea primăriei din Alma Ata, au incendiat maşini şi una dintre reşedinţele preşedintelui ţării. S-au şi bătut cu poliţiştii în mai multe oraşe. Ca să potolească furia populară, preşedintele a demis guvernul şi a promis revenirea la vechile preţuri. Starea de urgenţă rămâne în vigoare pentru două săptămâni.

de Redactia Observator

la 05.01.2022, 20:40

Vezi și

Trei mii de oameni au luat cu asalt de la primele ore clădirea primăriei din Alma Ata. Poliţiştii au folosit grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene, dar nu au putut să oprească mulţimea furioasă. În imaginile postate online se pot vedea coloane de fum ridicându-se din clădirea primăriei şi se aud de focuri de armă. Încă de aseară, preşedintele a decretat stare de urgenţă şi a demis guvernul. De la ora 23 până la ora 7 dimineaţa nimeni nu are voie să iasă din casă. 

Scene de război, după ce prețul carburanților a explodat

Mobilizări similare au avut loc şi în alte oraşe. Manifestanţii au dat foc maşinilor de poliţie şi s-au confruntat cu forţele de ordine care au ripostat cu gloanţe de cauciuc. Protestele au început încă de serile trecute. Oamenii au răbufnit, nemulţumiţi de creşterea inexplicabilă a preţului gazului lichefiat, de jumătate de dolar pe litru, de neconceput într-o ţară bogată în resurse, dar unde salariul minim este de 98 de dolari pe lună. Nici demisia guvernului nu i-a mulţumit şi nici promisiunea revenirii la vechile preţuri. Oamenii sunt revoltaţi că fostul preşedinte, Nursultan Nazarbaev, apropiat al lui Vladimir Putin, continuă să aibă o influenţă uriaşă în ţară deşi a demisionat în 2019.

Protestele şi manifestaţiile sunt extrem de rare în Kazahstan, ţară autoritară unde  astfel de mişcări sunt ilegale. Circulaţia a fost şi ea oprită, aşa că oraşul a fost complet paralizat. În mai multe regiuni, internetul pe mobil şi reţelele sociale, WhatsApp și Telegram, au fost blocate. Anul trecut mulţi oameni au ales să îşi modifice maşinile pentru a funcţiona pe GPL, combustibil mai ieftin decât benzina. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri externe » Străzile din Kazahstan au fost luate cu asalt de protestatari. Autorităţile au blocat reţelele de socializare