Video Revoluţie în Kazahstan. Rusia şi aliaţii săi din OTSC trimit "forţele de menţinere a păcii", pentru "stabilizarea" situației
Preşedintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a cerut sprijin din partea Organizaţiei Tratatului pentru Securitatea Colectivă (OTSC), pe fondul manifestațiilor fără precedent în această fostă republică sovietică din Asia Centrală.
Preşedintele în exerciţiu al organizaţiei, premierul armean Nikol Paşinian, a anunţat în cursul nopţii, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că alianţa militară va trimite trupe de menţinere a păcii în Kazahstan, pentru o misiune "cu durată limitată", transmite BBC News.
"În legătură cu apelul preşedintelui Kazahstanului Kasîm-Jomart Tokaev şi având în vedere ameninţarea la adresa securităţii naţionale şi a suveranităţii Republicii Kazahstan cauzată, printre altele, de ingerinţe externe, Consiliul de Securitate Colectivă al OTSC, în conformitate cu articolul 4 din Tratatul de Securitate Colectivă, a decis să trimită Forţele Colective de Menţinere a Păcii ale OTSC în Republica Kazahstan pentru o perioadă limitată de timp pentru a stabiliza şi normaliza situaţia din această ţară", a scris Nikol Paşinian pe rețeaua de socializare.
- Străzile din Kazahstan au fost luate cu asalt de protestatari. Autorităţile au blocat reţelele de socializare
- Scene de război, după ce prețul carburanților a explodat în Kazahstan. Guvernul a fost demis după protestele...
- Violenţe sângeroase în Kazahstan. Armata a început să tragă: zeci de morţi, peste 1.000 de răniţi şi 2.000...
Din Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan. Nu este clar când va începe misiunea de stabilizare a Kazahstanului şi nici câţi militari vor fi mobilizaţi.
Scene de război pe străzile din Kazahstan, după ce prețul carburanților a explodat
Zeci de mii de protestatari au devastat instituţii şi magazine în mai multe oraşe din Kazahstan, în contextul protestelor faţă de majorarea nejustificată a preţurilor la carburanţi.
Manifestanţii au incendiat reşedinţa prezidenţială din Almatî, cel mai mare oraş din Kazahstan. De asemenea, a fost incendiat sediul Primăriei, situat în imediata vecinătate. Sediul Parchetului regional a fost devastat. Aeroportul din Almatî a fost ocupat de protestatari, iar toate cursele aeriene au fost suspendate. Miercuri seară, în oraşul Almatî a fost lansată o operaţiune "antiteroristă" pentru restabilirea ordinii publice.
Conform celui mai recent bilanţ, opt agenţi de poliţie au fost ucişi în confruntările cu protestatarii, iar alte 317 persoane au fost rănite, în mai multe oraşe din Kazahstan, afirmă surse citate de agenţia Sputnik. Preşedintele Kassym-Jomart Tokayev a dat asigurări că va rămâne în Kazahstan indiferent de situaţie. Kassym-Jomart Tokayev a anunţat demiterea fostului preşedinte Nursultan Nazarbayev din funcţia de director al Consiliului pentru Securitate Naţională, un organism decizional influent. Guvernul condus de premierul Askar Mamin şi-a prezentat demisia, iar prim-ministru interimar a fost numit Alichan Smajylow.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰