Românii fac împrumuturi, chiar dacă ROBOR crește. Analiştii economici atrag atenţia asupra unei bombe cu ceas!
Românii nu ţin cont de avertizări. Ultimele cifre care vin chiar de la Banca Naţională arată că ne-am îndatorat chiar şi după ce am văzut cum au crescut ratele.
De Redactia Observator la 24.10.2017, 21:40- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Românii nu ţin cont de avertizările economiştilor. Ultimele cifre care vin chiar de la Banca Naţională arată că ne-am îndatorat chiar şi după ce am văzut cum au crescut ratele. Analiştii trag un semnal de alarmă şi spun că acestă economie artificială e o bombă cu ceas care stă să explodeze în viitorul apropiat.
Bomba care va sparge curând bula economică în care am intrat. Cheltuim mai mult, ne supraîndatorăm, iar în bănci economiile sunt prea puţine.
Situaţia de luna trecută arată cel mai bine ce se întâmplă. Septembrie 2017 este luna în care ROBOR a început să doboare prag după prag. Chiar şi aşa, potrivit datelor de la BNR românii s-au împrumutat 107 miliarde de lei, cu peste 10% mai mult faţă de luna precedentă.
Chiar şi cu un ROBOR de 1,85%, românii continuă să se împrumute. La acest moment românii au credite de peste 230 de miliarde de lei.
Gabriel Biriş, analist fiscal:
S-au mărit salariile, s-a indus un sentiment de bunăstare! Şi atunci, oamenii s-au mai relaxat, şi optimismul ăsta generează consumul, exact ce s-a întâmplat în 2006-2008 înainte de criză!
Creşterea economică e una artificială bazată pe consum, şi nu pe producţie internă.
ROBOR tot creşte şi poate ajunge până la 2% până la finalul anului.
Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR:
BNR a constat că există o supraîndatorare pe o anumită categorie de populaţie! Deci dacă vom avea o inflaţie cu valori de 2% şi roborul e posibil pe scadenţele mediii de 3 şi 6 lună să oscileze în jurul acestei valori!
Horia Braun Erdei, reprezentant bancă:
E o rată mai mare, evident, pe de o parte descurajează clienţii în a lua credite noi, pe de altă parte, clienţii care deja au credite, au de-a face cu nişte costuri mai mari în cadrul bugetului lor.
În ultimele trei săptămâni Banca Naţională a ţinut cu greu ROBOR-ul sub control după ce a dat băncilor miliarde de lei. Ultima oară, s-a întâmplat chiar ieri, când banca naţională a injectat piaţa cu încă 1 miliard.