1,5 milioane de români lucrează pe cont propriu. Suntem pe locul 4 în UE
Tot mai mulţi români vor să fie propriii şefi! O afacere pe cont propriu vine însă cu multe responsabilităţi.
De Redactia Observator la 13.05.2019, 00:13Tot mai mulţi români vor să fie propriii şefi! O afacere pe cont propriu vine însă cu multe responsabilităţi. Şi cu o problemă tot mai greu de rezolvat: în timp ce numărul managerilor creşte, numărul angajaţilor tot scade. Avem câteva ponturi pentru cei care vor să devină antreprenori.
Florenţa Mihăilă este propriul şef de peste opt ani. Şi-a urmat pasiunea din copilărie şi a pus bazele unei afaceri cu prăjituri de casă. În primii ani a fost şi cofetar, şi vânzător şi administrator
Florenţa Mihăilă, manager cofetărie: Primul lucru esenţial în deschiderea unei afaceri este pofta de muncă. Să îţi doreşti cu adevărat să deschizi o afacere, să ştii cu se se mănâncă această afacere
Tânăra spune că primul pas este să studiezi piaţa şi să găseşti ceva nou să îţi fidelizezi clienţii. Abia apoi urmează deschiderea firmei
Florenţa Mihăilă, manager cofetărie: Am terminat facultatea de drept şi un master în drept ceea ce m-a ajutat în a deschide, în a avea puţin habar despre firmă.
Cea mai mare piedică este însă găsirea angajaţilor, se plâng tinerii patroni. Tot mai mulţi manageri plătesc pentru a-i instrui.
Ali Rababah, manager cafenea: Staff-ul e foarte important. Noi am angajat înainte cu trei luni de zile tot staff-ul într-o altă locaţie de a noastră ca să îl trainuim.
George Ioniţă, manager cafenea: Cheia succesului cred că este implicarea 100% în business, fără să stai să te gândeşti la alte lucruri. Vacanţele în primii ani au fost foarte puţine, aproape deloc. Noi veneam de dimineaţă şi plecam noaptea la închidere.
Alţi 1,5 milioane de români muncesc pentru propria afacere. Suntem astfel pe locul patru în UE la numărul persoanelor care lucrează pe cont propriu. Cei mai mulţi, 916 mii au afaceri in agricultură, peste 170 de mii fac bani din vechi meşteşuguri, iar 73.000 din vânzări şi servicii.
Oana Datki, specialist HR: Este un trend în toată lumea şi în toată Europa care ţine de flexibilizarea pieţei muncii. În principiu, este vorba despre capacitatea de a-şi asuma anumite riscuri. Aici este vorba despre acea alegere, între siguranţa unui loc de muncă şi nesiguranţa pe care ti-o dă lucrul pe cont propriu.
La nivel european, peste 32 milioane de oameni, cu vârste între 15 şi 74 de ani au ales această formă de muncă anul trecut.