Românii care câştigă mii de euro pe lună. N-au terminat o facultate, dar au cariere de succes
Ai carte, ai parte - pare să nu mai fie valabil într-o Românie măcinată de criza forţei de muncă. O spun românii care n-au facultate, dar au parte de salarii de mii de euro pe lună, joburi relaxante şi program flexibil.
De Redactia Observator la 14.10.2018, 22:51Ai carte, ai parte - pare să nu mai fie valabil într-o Românie măcinată de criza forţei de muncă. O spun românii care n-au facultate, dar au parte de salarii de mii de euro pe lună, joburi relaxante şi program flexibil. Sunt scafandri, piloţi, fotografi sau organizatori de evenimente care şi-au clădit o viaţă de succes doar din pasiune şi muncă, fără o diplomă de absolvire.
La 67 de ani, Ramiro Angelescu este instructor de scufundări şi cameraman subacvatic. În adolescenţă, visa să devină profesor de istorie. A dat la facultate, dar s-a izbit de comunism ca de un zid.
RAMIRO ANGELESCU, instructor de scufundări: Tatăl meu a fost deţinut politic. Şi perioada când a fost să dau la facultate şi am dat la facultate, am fost depunctat cu un număr de sutimi.
Aşa că a făcut pasul spre cinematografie.
RAMIRO ANGELESCU, instructor de scufundări: M-am ocupat, în mod special, de filmări sub apă. Trebuia să se facă filmările la un film artistic, Braţele Afroditei. Eu cu un coleg de-al meu am propus să facem noi aceste filmări, datorită faptului că Sergiu Nicolaescu adusese în România un aparat de filmat pe sub apă foarte performant.
De atunci, a absolvit cursuri de scafandru şi a lucrat la multe filme, precum Ana şi Hoţul, Soarele Răsare din Mare sau Întunecarea. Chiar a filmat un documentar despre celebra epavă Thistlegorm, din Egipt.
RAMIRO ANGELESCU, instructor de scufundări: E cineva acolo sus care te iubeşte. Dar trebuie să ştii să ajungi la dragostea lui.
El... a ajuns. Şi-a urmat pasiunea, nu a mai dat niciodată la facultate, iar acum are o Şcoală de Scufundări, unde vin cursanţi din toată lumea. Câştigă între o mie şi două mii de euro pe lună. Ramiro este doar unul din românii care fac carieră fără diplomă. La fel de mult succes au însoţitorii de zbor.
MIHAELA NASTASE, instructor însoţitor de zbor: Te poţi culca la Paris şi a doua zi să intri într-un hotel din Germania sau Singapore sau Dubai. Este important că această meserie oferă tinerilor, imediat după ce termină liceul, posibilitatea de a câştiga o sumă considerabilă de bani.
Salariul unui însoţitor de zbor este de minimum 1.500 de euro lunar, în funcţie de companie. Cursul pentru un astfel de job costă exact cât salariul pentru prima lună. Apoi, mai e o singură condiţie.
MIHAELA NASTASE, instructor însoţitor de zbor: În aviaţie nu reuşeşti să supravieţuieşti dacă nu lucrezi în echipă. Altfel aviaţia te respinge, din start.
Tiberiu munceşte de la 14 ani şi are propria companie de publicitate. El are studii superioare, dar angajaţii lui nu au nevoie de o diplomă pentru a lucra în acest domeniu.
TIBERIU NEDELEA, director companie de publicitate: Majoritatea nu au facultate, dar sunt foarte pasionaţi şi fac ceea ce le place. Ne ocupăm de evenimente privale şi corporate, cât şi de reclame pentru companii mai mari sau mai mici. Dacă îţi faci treaba foarte bine poate să fie bănoasă.
Chiar şi fără studii, salariile pot depăşi uşor o mie de euro, în publicitate. Bine câştigă şi bucătarii, mecanicii auto, barmanii şi piloţii. Sunt meserii în care contează mai puţin diplomele din sertare, cât contează norocul, pasiunea şi ambiţia.