România este în topul crescătorilor de oi din Europa, dar mâncăm carne tot din import
Suntem în topul crescătorilor de oi din Europa. Dar trăim acelaşi veşnic paradox. Mâncăm carne tot din import. Potrivit datelor Institului Naţional de Statistică, România importă carne de oaie din Belgia, Spania sau chiar Noua Zeelandă.
De Redactia Observator la 01.08.2018, 21:34Suntem în topul crescătorilor de oi din Europa. Dar trăim acelaşi veşnic paradox. Mâncăm carne tot din import. Potrivit datelor Institului Naţional de Statistică, România importă carne de oaie din Belgia, Spania sau chiar Noua Zeelandă. Între timp, ciobanii noştri se plâng că nu au unde să vândă producţia în ţară.
Intr-un restaurant cu specific turcesc din Capitală, carnea de oaie e la loc de cinste în meniu. Preparatele sunt orientale, însă materia primă provine de la crescătorii români.
E diferenţă între carnea din Turcia şi carnea din România, dar cu condimentele şi cu preparatele, o facem egal, ca în Turcia. Noi, cu condimentele, o facem să nu miroasă, ne explica bucatarul.
Tot ca să îşi piardă din mirosul specific, în restaurantele turceşti, carnea de oaie se serveşte în amestec cu cea de vită. În Turcia, oaia are alt gust, dar şi alt preţ, spune bucătarul. De trei ori mai mare decât al carnii româneşti.
Şi cine vrea să mănânce necondimentat găseşte variante. În restaurantele de elită, se foloseşte carne de oaie din import, mai ales din Noua Zeelandă.
IOSIF ŞTEFĂNESCU, bucătar-şef restaurant de lux
Aceste animale sunt crescute în libertate totală, fără stres, stresul este foarte important asupra calităţii finale a materiei prime. La noi sunt colectate animale de la stâne, sunt aduse într-un centru unde stau fără îngrijire, fără hrană, fără apă, în condiţii de stres foarte mare.
Oaia din Noua Zeelandă are o carne mai roşiatică şi puţin mai fragedă decât cea de la noi, spun specialiştii. Aşa că şi preţul de achiziţie e de aproape trei ori mai mare.
Anul trecut, România a importat carne de oaie în valoare de 3,5 milioane de euro. Am exportat de aproape zece ori mai mult, adică de 35 de milioane de euro.
Cel mai mult trimitem în Iordania, Italia, Grecia şi Suedia, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
EUGEN GONŢEA, preşedinte Federaţia Oierilor de Munte:
Spre toamnă se îngraşă şi merg la consum. Dar acum sistemul s-a schimbat, foarte mulţi au metisat cu rase de carne şi nu e nicio problemă. Nu e cerere.
De anul trecut, ministrul Agriculturii, Petre Daea, promovează carnea de oaie prin toată ţara. Cu toate acestea, consumul rămâne scăzut, pentru că românii preferă, mai degrabă, carnea de porc, potrivit statisticilor.