România trăiește "pe datorie" de pe 11 iunie. Țara noastră și-a consumat toate resursele naturale produse în acest an în doar 6 luni
Suntem în a doua zi a lunii august şi am consumat deja toate resursele planetei pentru acest an. Este ceea ce specialiştii numesc "Ziua Depăşirii", adică momentul în care cererea oamenilor a depăşit deja capacitatea Pământului de a regenera resurse.
De Redactia Observator la 02.08.2023, 22:10De azi, toată energia pe care o vom folosi, tot ce vom mânca, cumpăra din magazine sau toate călătoriile pe care le vom face, vor fi în contul generațiilor viitoare. Cei mai risipitori sunt locuitorii din Qatar care "şi-au consumat" toate resursele încă de pe... 10 februarie! Pe locul doi se clasează Luxemburg iar pe locul trei sunt Canada, Emiratele Arabe Unite şi Statele Unite ale Americii. Toate cele trei ţări au consumat resursele regenerabile pe 13 martie. Şi noi, românii suntem în top, pe locul 30 în clasamentul mondial. Noi trăim practic pe datorie de pe 11 iunie. Vestea bună este că stă în puterile fiecăruia dintre noi să schimbe ceva. Practic, gesturile noastre au efect direct asupra mediului, de la alegerea sacoşei de cumpărături care ar putea fi refolosită, până la instalarea unui filtru de apă acasă sau de la montarea panourilor fotovoltaice până la instalarea unor întrerupătoare temporizate.
Ziua Depăşirii pe glob
2 august este Ziua Depăşirii, respectiv data la care umanitatea a folosit toate resursele biologice pe care Pământul le generează pe parcursul întregului an, ceea ce înseamnă că de-acum trăim "pe datorie", a anunţat, miercuri, WWF România - Fondul Mondial pentru Natură.
"Astăzi, 2 august 2023, este Earth Overshoot Day (https://www.overshootday.org/), data la care umanitatea a folosit toate resursele biologice pe care Pământul le generează pe parcursul întregului an. Este momentul în care am epuizat, la nivel global, resursele produse de Planetă pentru acest an. Ceea ce înseamnă că de-acum trăim "pe datorie", din resursele alocate anilor ce vor urma, conform studiilor recent efectuate de către Global Footprint Network, în peste 180 de ţări de pe întreg mapamondul", se arată într-un comunicat al WWF.
În comparaţie cu anul 2022, anul acesta vine şi cu o veste relativ bună: Ziua Suprasolicitării Planetei s-a mutat cu 5 zile mai târziu, însă progresul real este, de fapt, de numai o singură zi, celelalte patru zile sunt datorate îmbunătăţirii modului de calcul al seturilor de date, menţinute şi îmbunătăţite independent de FoDaFo şi de către Universitatea York, rapoartele National Footprint and Biocapacity Accounts oferă rezultate solide şi transparente. Pentru fiecare ediţie, rezultatele sunt recalculate din 1961 până în prez ent pentru a asigura consistenţă şi coerenţă în
timp.
Potrivit sursei citate, Earth Overshoot Day nu are o zi fixă, se calculează împărţind biocapacitatea planetei (cantitatea de resurse ecologice pe care Pământul este capabil să genereze în acel an), la amprenta ecologică a umanităţii (cererea umanităţii pentru acel an) şi înmulţind cu 365, numărul de zile dintr-un an.