România vrea să cumpere drone Bayraktar TB2. Achiziţia estimată la 300 de milioane de dolari
Ministerul Apărării solicită Parlamentului să aprobe o achiziţie de sisteme de drone Bayraktar TB2, iar valoarea contractului, fără TVA, este estimată la 300 de milioane de dolari. Dronele Bayraktar, produse de turci, au fost folosite cu succes de armata ucraineană împotriva forțelor rusești.
De Redactia Observator la 01.09.2022, 17:40Ministerul Apărării susţine că este vorba despre 18 drone, iar în preţul estimativ al întregii achiziţii intră și ”pachetul de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament”, potrivit G4media.
Potrivit documentului citat de Agerpres, Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, solicită Parlamentului să aprobe achiziţia a 3 sisteme de aeronave fără echipaj la bord (UAS) Bayraktar TB2. Valoarea contractului de achiziţie, fără TVA, a fost estimată la 300 de milioane de dolari. Potrivit solicitării trimise Camerei Deputaţilor, Achiziţia pentru care se solicită aprobarea Parlamentului României urmează a fi iniţiată începând cu 2022, în funcţie de existenţa posibilităţii de finanţare şi bugetare a acesteia.
"Achiziţia pentru care se solicită aprobare Parlamentului României urmează a fi iniţiată începând cu anul 2022, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 114/2011, în funcţie de existenţa posibilităţii de finanţare/bugetare a acesteia", se menţionează în solicitare. Valoarea contractului de achiziţie, fără TVA, a fost estimată la 300 milioane dolari, pe baza datelor de fundamentare colectate până la acest moment, valoare exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziţie.
"Achiziţia sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Ţintelor de Capabilităţi repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în 2040. Astfel, prin această achiziţie vor fi asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii şi comandamente de forţe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supravieţuirea în câmpul tactic, o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită", se mai arată în document.
- Compania Baykar donează trei drone de luptă Ucrainei, după o campanie de strângere de fonduri
- Dronele Bayraktar, coșmarul armatei lui Putin, sunt dorite în toată lumea. Proiectantul lor lucrează deja la un...
- Cine este Selcuk Bayraktar, creatorul dronelor Bayraktar, folosite de Ucraina în războiul cu Rusia
Totodată, potrivit sursei citate, "având în vedere misiunea care va fi întrebuinţată acestui tip de echipament, din analiza realizată la nivelul Ministerului Apărării Naţionale a rezultat că, din punct de vedere tehnico-operaţional, doar sistemul UAS Bayraktar TB2 poate satisface nevoile misiunii categoriei de forţe beneficiare, la nivel de performanţă necesar şi în termenul stabilit".
"Se are în vedere achiziţia a trei sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte 6 platforme aeriene cu capacităţi de lovire a ţintelor, împreună cu un pachet de suport logistic iniţial şi echipamente specifice de instruire şi antrenament. Sistemele UAS menţionate sunt destinate structurilor din cadrul Forţelor Terestre care acţionează în mediul operaţional şi asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării ţintei, fără a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant", se precizează în document.
Ce sunt dronele Bayraktar TB2
După ce Ucraina a reușit să distrugă sisteme de artilerie și vehicule blindate rusești cu drone turcești Bayraktar TB2, întreaga lume vrea să le cumpere, a anunțat la începutul lunii iunie Selcuk Bayraktar, proiectantul lor. Potrivit acestuia, dronele Bayraktar TB2 au arătat cum tehnologia revoluționează războiul modern.
Drona TB2 are o anvergură a aripilor de 12 metri, poate zbura până la o înălțime de 8.000 de metri și distruge tancuri și artilerie cu bombe perforatoare ghidate cu laser. Dronele au contribuit la subminarea superiorității militare covârșitoare a Rusiei în Ucraina.
Drona este atât de populară încât a devenit și subiectul unui cântec în Ucraina. Dincolo de satiră, drona Bayraktar a intrat şi în atenția președintelui rus Vladimir Putin, iar Ministerul rus al Apărării a menționat-o de zeci de ori în public de când a început războiul pe 24 februarie.
Compania Baykar, fondată în anii 80 de Ozdemir Bayraktar, a început să se concentreze pe drone în 2005, când Turcia a început să-și consolideze industria de apărare, iar acum, modelul TB2 a devenit vârful de lance al Ankarei pentru exportul global de sisteme de apărare. Compania poate produce 200 de drone TB2 pe an. În plus, Baykar lucrează acum la un nou model al dronelor, TB3, care va avea aripi pliabile și va putea să folosească pista scurtă de decolare și aterizare a portavioanelor și la o aeronavă de luptă fără pilot - MIUS sau Kizilelma.