Antena Meniu Search
x

Dronele Bayraktar, coșmarul armatei lui Putin, sunt dorite în toată lumea. Proiectantul lor lucrează deja la un model mai avansat

 Distrugerea de către Ucraina a sistemelor de artilerie și a vehiculelor blindate rusești cu drone turcești Bayraktar TB2 a făcut ca întreaga lume să-și dorească să le cumpere, a anunțat Selcuk Bayraktar, proiectantul lor, citat de Reuters.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 01.06.2022, 10:56

Dronele Bayraktar, coșmarul rușilor în Ucraina, sunt dorite acum în toată lumea
Dronele Bayraktar, coșmarul rușilor în Ucraina, sunt dorite acum în toată lumea - Profimedia Images

Selcuk Bayraktar, ginerele preşedintelui turc Recep Erdogan, care conduce compania Baykar din Istanbul împreună cu fratele său, a spus că dronele au arătat cum tehnologia revoluționează războiul modern.

„Bayraktar TB2 face ceea ce trebuia să facă – să elimine unele dintre cele mai avansate sisteme antiaeriene și sisteme avansate de artilerie și vehicule blindate”, a declarat el pentru Reuters. „Lumea întreagă ne-a devenit client”.

Cel puțin pentru o vreme, TB2, care are o anvergură a aripilor de 12 metri și poate zbura până la aproape 8.000 de metri înainte de a distruge tancurile și artileria cu bombe perforatoare ghidate cu laser, a contribuit la subminarea superiorității militare covârșitoare a Rusiei.

Drona Bayraktar a devenit subiectul unui cântec

Pe acelaşi subiect

Drona este atât de populară încât a devenit și subiectul unui cântec ucrainean. Dincolo de satiră, drona Bayraktar a intrat în atenția președintelui rus Vladimir Putin, iar Ministerul rus al Apărării a menționat-o de cel puțin 45 de ori în public de când a început războiul pe 24 februarie.

Compania Baykar, fondată în anii 80 de Ozdemir Bayraktar, a început să se concentreze pe drone în 2005, cânda Turcia a început să-și consolideze industria locală de apărare, iar acum, modelul TB2 a devenit vârful de lance al Ankarei pentru exportul global de apărare.

Președintele Tayyip Erdogan spune că cererea internațională este uriașă pentru TB2 și mai nou Akinci. Selcuk Bayraktar, care este căsătorit cu fiica lui Erdogan, a spus că compania sa poate produce 200 de drone TB2 pe an.

Cum arată viitorul industriei dronelor

Selcuk Bayraktar s-a născut la Istanbul și a studiat la Universitatea din Pennsylvania și la MIT. Inginerul a transmis că noile arme ale Rusiei vor fi ineficiente împotriva TB2. „Raza lor de acțiune este limitată și dacă raza de acțiune a sistemului tău de detecție și a muniției tale sunt mai mari, nu vor fi eficiente”.

Echipa de la Baykar lucrează acum la un nou model al dronelor, TB3, care va avea aripi pliabile și va putea să folosească pista scurtă de decolare și aterizare a portavioanelor și la o aeronavă de luptă fără pilot - MIUS sau Kizilelma.

„Primul zbor al Kizilelma va avea loc în 2023, iar TB3 ori până la finalul acestui an ori la începutul anului viitor”, anunță Selcuk.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Dronele Bayraktar, coșmarul armatei lui Putin, sunt dorite în toată lumea. Proiectantul lor lucrează deja la un model mai avansat