Antena Meniu Search
x

Cine este Selcuk Bayraktar, creatorul dronelor Bayraktar, folosite de Ucraina în războiul cu Rusia

Selciuk Bayraktar, cunoscut și ca Elon Musk al Turciei, a inventat dronele care i-au îngrozit pe ruşi. Drona de tip Bayraktar TB2 a atras atenţia întregii lumi odată cu războiul din Ucraina. Are o precizie uimitoare și poate trimite bombe ghidate cu laser care distrug totul pe o rază de câţiva metri pătraţi.

de Redactia Observator

la 17.05.2022, 18:42

Selcuk Bayraktar
Selcuk Bayraktar - Getty Images

Dronele companiei lui Selcuk Bayraktar au jucat un rol cheie în timpul conflictului din Ucraina. De asemenea, acestea au fost primele dispozitive aeriene fără pilot care au fost adăugate la inventarul armatei din Turcia în 2014, potrivit Președinției Industriilor de Apărare (SSB). Un test real a fost făcut la vremea respectivă într-un teatru de război asupra luptătorilor kurzi.

Selcuk Bayraktar s-a căsătorit cu fiica președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Sumeyye, în 2016. El a fost văzut ca un pionier în dezvoltarea rapidă a tehnologiei securității naționale. Acesta s-a născut în 1979, în Istanbul. Este fiul lui Ozdemir Bayraktar, care a fondat compania Bayraktar Makina, care producea inițial componente pentru automobile. Potrivit presei locale, Ozdemir Bayraktar avea un fundal conservator din punct de vedere religios. De asemenea, el ar fi avut legături apropiate cu o serie de personalități militare și a lucrat la proiecte ale forțelor armate turcești încă din anii 1990.

După ce a urmat prestigiosul liceu Robert College, Selcuk Bayraktar a studiat inginerie electrică la Universitatea Tehnică din Istanbul și a absolvit în 2002. A mers apoi la Universitatea din Pennsylvania pentru un stagiu și mai târziu a obținut un master în inginerie. A absolvit un al doilea master la Massachusetts Institute of Technology (MIT), unde a lucrat la dispozitive care pot zbura fără pilot. S-a întors în Turcia în 2007 înainte de a absolvi pentru a lucra cu normă întreagă la Baykar, notează BBC.

Ce este drona Bayraktar cu care armata ucraineană a făcut prăpăd printre forţele ruse

Pe acelaşi subiect

Înainte de invazia rusă, Ucraina a cumpărat şase drone Bayraktar TB2 de la compania condusă de ginerele lui Erdogan. Felul în care au schimbat faţa războiului le-a adus popularitate în întreaga lume. Dronele mici cât să fie cărate cu o remorcă lovesc cu o precizie de aproape 100% de la 8 kilometri distanţă, iar surse din cadrul companiei spun că aeronava fără pilot turcească ar fi de aproape şase ori mai ieftină decât o dronă americană de tip Reaper. Recunoscători, soldaţii ucraineni de pe front au compus chiar un imn pentru Bayraktar.

În timpul războiului din Ucraina, pe internet au circulat imagini care arată drone de luptă turceşti -Bayraktar TB2 - lovind cu succes în armata rusă. Cu o precizie uimitoare, poate trimite bombe ghidate cu laser care distrug totul pe o rază de câţiva metri pătraţi. "Cred că este un simbol al rezistenţei. Le dau speranţă, cred. Oamenii din Ucraina îşi apără pământurile natale de o ocupaţie ilegală. Asta fac oamenii şi liderii curajoşi din Ucraina", a declarat Selcuk Bayraktar. Puţini ştiu însă că cel care a inventat ucigaşul din aer este fiul unuia dintre cei mai mari producători de arme din Turcia şi ginerele preşedintelui Erdogan.

Din 2019, Kievul a cumpărat zeci de drone de la Ankara. Ele au fost folosite și în Libia și în bătălia de anul trecut dintre Azerbaidjan și Armenia. ''TB2, produsă de compania Bayraktar, este una dintre cele două drone armate proeminente produse de Turcia [cealaltă fiind Anka]. Este mai ieftină decât alte modele occidentale, dar are o performanță bună în parametrii cheie [altitudine, precum și senzori și sistem de comunicare]'', susțin specialiștii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Cine este Selcuk Bayraktar, creatorul dronelor Bayraktar, folosite de Ucraina în războiul cu Rusia