Românii care vor primi din ianuarie salarii de la 3.000 de lei la 4.000 de lei. Scenariile discutate de Guvern
Neînţelegeri între patronate şi sindicate pe stabilirea salariului minim pe economie! La a treia rundă de negocieri, Guvernul le-a propus o creştere până la 3.000 de lei, din care 200 să fie scutiţi de taxe. În timp ce patronatele au fost de acord, sindicaliştii se opun. S-a discutat şi despre varianta ca angajatorii să majoreze voluntar salariile între 3.000 şi 4.000 de lei, urmând ca statul să nu impoziteze o parte din această sumă.
De Florentina Lazăr la 24.11.2022, 23:39- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
1,3 milioane de români ar urma să primească mai mulţi bani în 2023. Deocamdată nu se ştie însă exact câţi. Salariul minim pe economie ar putea să crească de la 2.550 de lei brut cât este acum la 3 mii de lei. Din această sumă, 200 de lei nu vor fi impozitaţi, spun patronatele.
Florentina Lazăr, reporter Observator: Rămân astfel 2800 lei brut impozabili. După impozitare, angajații vor primi în mână 1863 de lei, față de 1524 lei, cât este în prezent. Asta înseamnă o majorare a salariului minim net pe economie cu 339 de lei.
Vasile Priceputu, vicepreşedinte Consiliul Naţional al IMM-urilor: În urma negocierilor din ultima lună această concluzie a fost adoptată inclusiv de premier.
Chit că au stat la aceeaşi masă, sindicatele spun însă că o decizie finală este departe de a fi luată. Nu sunt de acord cu neimpozitarea celor 200 de lei, pentru că ar însemna o contribuţie mai mică a angajaţilor la pensie şi la asigurările de sănătate.
- Meseria nu mai e brăţară de aur. De ce nu vor tinerii să urmeze şcoli profesionale, deşi pe piaţa muncii sunt...
- Protest la Mioveni: 5.000 de angajați au ieșit în stradă. Se plâng că producția a crescut, dar salariile nu le...
- Două scenarii: cu cât va fi majorat salariul minim pe economie de la 1 ianuarie 2023. Impozitul face diferenţa
Vasile Priceputu, vicepreşedinte Consiliul Naţional al IMM-urilor: Sindicatele pot spune ce au înţeles.
Salariul minim în construcţii va creşte de la 3.000 de lei la 4.000 de lei brut
Nici oamenii de rând nu sunt încântaţi. Creşterea e un măr otrăvit, spun analiştii, care se tem că vor urma disponibilizări în masă şi munca la negru va creşte.
Adrian Negrescu, analist economic: Multe firme vor fi nevoite să găsească soluţii să evite taxele, o creştere a evaziunii fiscale, alături chiar de inchideri de firme nefiind de exclus, având în vedere contextul economic.
Sunt şi categorii profesionale cu care Guvernul e mai generos. Salariul minim în construcţii va creşte de la 3.000 de lei la 4.000 de lei brut. Despre veniturile din agricultură şi industria alimentară nu s-a discutat însă.
Vasile Priceputu, vicepreşedinte Consiliul Naţional al IMM-urilor: Nu a fost pus în discuţie o creştere a sal minim la agricultură.
Luni, Guvernul, sindicatele şi patronatele, se vor aşeza din nou la masă pentru a discuta ce se întâmplă cu cei care au salarii între 3 mii şi 4 mii lei. Angajatorii ar putea să le ofere şi lor voluntar măriri, dintre care 200 de lei să fie neimpozitaţi. Tot azi, ministrul de Finanţe a anunţat că punctul de amendă rămâne îngheţat şi anul viitor la 145 de lei.