Românii își numără banii pentru sărbători. Jumătate spun că vor cheltui mai puțin în acest an față de anul trecut
În acest an, vom fi mai chibzuiţi de sărbători. Nici nu prea avem de ales, când toate preţurile, de la alimente până la facturi, au tot crescut în ultima vreme. Aproape jumătate dintre români spun că au mai puţini bani faţă de anii trecuţi. Iar una din trei persoane va cheltui pentru masa de Crăciun cel mult 300 de lei.
De Mădălina Chiţac la 12.12.2022, 22:14În acest an, românii nu îşi mai permit cheltuieli mari pentru sărbători.
"Bugetul e foarte redus în anul ăsta. Să zic aşa, ţinând cont că sunt doar cu un singur copil, un 500 de lei, mă încadrez."
"În jur de 600 de lei. M-aş descurca. 700 de lei maximum. Sunt scumpiri la toate, dar încerc să mă încadrez în ce am."
"Până acum, câţi bani aţi cheltuit pentru sărbători?"
"1.500 de lei. Dar mai urmează."
Mădălina Chiţac, reporter Observator: "Potrivit studiilor, în acest an, aproape jumătate dintre români spun faptul că, de sărbători vor avea mai puţini la dispoziţie pentru a cheltui, în comparaţie cu 2021. Bugetul mediu pentru o persoană e de 1.090 de lei. un sfert dintre români spun că îşi permit un buget mai mare în acest an."
Inflaţia este principala cauză pentru reducerea cheltuielilor
Dan Schwartz, analist economic: "Inflaţia a făcut ca puterea de cumpărare a românilor să scadă. Cu aceeaşi cantitate de bani, oamenii pot cumpăra o cantitate mai mică de produse. Prin urmare, trebuie să-şi drămuiască cu mare atenţie veniturile."
Adrian Codîrlaşu, analist CFA România: "20% a fost creşterea produselor alimentare. Această majorare de cheltuieli cu utilităţile se simte mult mai puternic în gospodăriile unde veniturile sunt mai reduse. Şi din această cauză, venitul disponibil s-a redus."
Mai bine de jumătate din banii alocaţi pentru sărbători se vor duce pe mâncare. 27% dintre români sunt dispuşi să cheltuie mai puţin de 300 de lei pe masa de Crăciun. 38% vor aloca între 300 şi 600 de lei, iar 34% vor avea un buget mai mare de 600 de lei.
"Ce puneţi pe masa de Crăciun în acest an?"
"Sarmale, cozonac, caltaboş."
Cei mai mulţi dintre români vor avea bani din salariul de luna aceasta. Alţii speră că vor primi prime de la angajator.
Ce ne sfătuiesc specialiştii pentru a ne încadra într-un buget mai redus de sărbători?
Adrian Codîrlaşu, analist CFA România: "În general, de sărbători se cheltuie mult mai decât în restul anului. E vârful de consum. Cum se cheltuie? Din economii, din cardurile de credit. Şi pe datorie se cheltuie."
Dan Schwartz, analist economic: "Multă lume se gândeşte la împrumut. Eu nu l-aş recomanda pentru că cine se împrumută acum va trebui ramburseze împrumutul mâine, poimâine, atunci când îi va veni scadenţa."
Dan Schwartz, analist economic: "Eliminarea risipei. Evitarea costurilor care nu sunt neapărat necesare, petrecerea sărbătorilor în mediul familial, nu în străinătate, nu în locuri publice. dacă organizezi sărbătorile cu prietenii sau cu familia, costurile se micşorează."
Anul trecut, în decembrie, inflaţia era de 9%. Acum depăşeşte 15%.