Antena Meniu Search
x

Video La coadă pentru meniul de Crăciun: comenzile curg în valuri. Care sunt preţurile în 2022

Nu este Crăciun fără preparatele tradiţionale! Cei care nu au timp să stea în bucătărie pun pe mese preparate comandate. De la fursecuri, prăjituri, cozonaci, ciorbe, fripturi, toate sunt la un telefon distanţă. Preţurile încep de la câteva zeci de lei şi pot ajuge şi la câteva sute de lei. 

de Angela Bertea

la 12.12.2022, 21:53

Vezi și

"Avem prăijiturică cu napolitană, cu lichior Amaretto, cu ciocoloţică. Aici avem prăjiturică cu mere, cu foi de bulion foarte bunuţe". Acestea sunt doar câteva dintre bunătăţile care se pregătesc în brutării. S-au făcut meniurile de sărbătoare, iar clienţii stau deja la rând. 

Cât costă bunătăţile de Crăciun

"Deja avem peste 200 de comenzi până acum, dar ne-am obişnuit cu clienţii noştri, care în majoritate comandă pe ultima sută de metri. Costurile noastre s-au mai mult decât dublat, pot să spun. Am început cu un unt la 22 de lei kilogramul, iar acum este 48", mărturiseşte Andreea, administrator. Din acest laborator de cofetărie, din Suceava, va pleca peste o tonă și jumătate de prăjituri. Un kilogram de prăjituri asortate ajunge la 89 de lei, iar tradiţionalul cozoanc costă 127 de lei.

Şi în restaurante sună telefoanele pentru comenzi. Preparatele tradiţionale sunt cele care îi cuceresc pe clienţi. De la an la an, cresc preţurile. "Avem în jur de 100-150 de comenzi combinate cu diferite produse adunate sau toate alea şi v-am mai zis, preţurile faţă de anul trecut nu au crescut exagerat. Chiar dacă materia primă s-a dublat sau triplat, la noi preţurile 10-15% maxim", spune Florin Asandului, bucătar.

Bunătăți la pachet se găsesc și în băcănii. "Am pregătit un pachet standard din nouă produse. Anul acesta am mers pe varianta de cabanos, cârnaţi măcelăreşti. Am făcut o simulare, deci cabanosul, cârnaţii măcelăreşti, ceafa şi cotletul de porc, un kaizer şi o slăninuţă bune, un salam rustic şi un salam cu nucă", arată Georgiana Păstrăv, administrator băcănie.

Un coş cu preparate tradiționale de 4 kg costă 250 de lei, dar în funcţie de produsele alese poate ajunge la 400 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » La coadă pentru meniul de Crăciun: comenzile curg în valuri. Care sunt preţurile în 2022