Românii plătesc rate la credite mai mari decât francezii şi nemţii. Cât plăteşte în plus un român cu credit de 60.000 de euro
Românii plătesc rate la credite mai mari decât francezii şi nemţii, în medie cu 40%. O situaţie paradoxală, dacă ne uităm la puterea de cumpărare. Şi Banca Naţională a venit azi cu veşti proaste. A decis să mențină, la un nivel ridicat, dobânda-cheie. O tăiere ar putea veni abia în a doua parte a anului viitor, susţin economiştii.
De Lucia Cujbă la 08.11.2024, 19:39Românii plătesc cu 600 de lei mai mult la bănci decât ceilalţi europeni, la acelaşi credit ipotecar, de 60.000 de euro. La noi, dobânda anuală efectivă medie este de 7,8%, mult peste cea europeană, de 4,5%. Asta deşi veniturile sunt mai mici. "Salariul nostru minim e la jumătate şi salariul mediu din Romania este la minus 35% faţă de media europeană", a declarat Iancu Guda, specialist economic Observator. Cum se explică această situaţie?
Banca Naţională a decis menţinerea dobânzii-cheie
"Dobânzile din România sunt mai mari pentru că statul se împrumută mai scump. România se împrumută cu 6,4%, în timp ce media europeană este de 3,2%. Avem deficit fiscal mai mare, statul are un risc mai mare. România are şi o inflaţie mai mare decât Uniunea Europeană cu cel puţin 2 puncte", a declarat Iancu Guda, specialist economic Observator. Ratele vor rămâne mari şi în perioada următoare. Banca Naţională a decis menţinerea dobânzii-cheie, cea de care depind creditele cu dobândă variabilă, la un nivel ridicat, de 6,5%. Inflaţia încă mare, de 4,6%, şi riscul de majorare a taxelor anul viitor - sunt motivele care i-au făcut pe bancheri să stea în expectativă.
"Estimează că inflaţia va coborî sub 3,5% la începutul anului 2026. Dacă nu se vor lua nişte măsuri care sa impacteze, gen TVA, accize, ar fi normal ca, urmare a reducerii inflaţiei, să vedem noi reduceri de dobândă în a doua parte a anului", a declarat Lucian Anghel, economist-şef bancă. Din 2021 şi până în 2023, dobânda-cheie a crescut continuu, de la 1,25% la 7%, iar ratele s-au dublat. Primele tăieri, firave, au venit în iulie şi august. Cumulat, românii cu credite au primit o reducere, în medie, de doar 100 de lei. Soluţia pentru cei împovăraţi de rate rămâne refinanţarea cu dobânda fixă, care este în continuare sub cea variabilă.