Cea mai mare migraţie din ultimii 25 de ani. Aproape 400.000 de oameni s-au mutat în oraşele mai bogate ale României
Anul trecut, aproape 400 de mii de oameni s-au mutat dintr-o localitate în alta. Este cea mai mare migraţie internă din ultimii 25 de ani.
De Redactia Observator la 24.10.2017, 22:29Românii sunt în căutarea unui trai mai bun şi pentru asta îşi mută casa. Anul trecut, aproape 400 de mii de oameni s-au mutat dintr-o localitate în alta. Este cea mai mare migraţie internă din ultimii 25 de ani, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
A fost anul marii scindări. 389 de mii de oameni s-au mutat dintr-un judeţ în altul cu acte. Jumătate din populaţia ţării trăieşte doar în Capitală şi 10 judeţe. Celelalte sunt tot mai goale şi mai sărace.
Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt INS:
Locul de muncă a devenit principala motivare a schimbării. Aşa se face că migraţia cea mai importantă se constată în zonele cu o activitate industrială mai puternică.
Pe Dumitru l-am găsit la un târg de joburi din Cluj-Napoca. A venit tocmai din Chişinău să studieze inginerie electrică şi îşi caută deja un loc de muncă stabil.
În Cluj-Napoca, unul din 25 de angajaţi lucrează în IT, unde cel mai mic salariu porneşte de la 3.500 de lei şi poate ajunge la câteva mii de euro pe lună.
Iar mai mulţi bani înseamnă putere de cumpărare mai mare. Piaţa imobiliară a explodat în oraşele cele mai curtate de români. În Constanţa, spre exemplu, s-au extins şantierele cât vezi cu ochii.
Ioan Ududec, proprietar firmă imobiliare:
Aceste apartamente se vând în general de stadiu alb, adică dat glet şi văruit şi fără dotările interioare. Preţurile de referinţă sunt cam o mie de euro metru pătrat suărafaţă utilă.
Fiecare investitor şi-a dorit ca blocul său să fie cu vedere la mare, astfel încât s-a ajuns cu aceste construcţii până în apropierea plajelor.
Boomul imobiliar a dus la apariţia unor mici oraşe. Lângă marile oraşe. Aşa se face că Bucureşţiul pierde locuitori, de la an, la an.
În jurul Capitalei, s-au dezvoltat zeci de cartiere rezidenţiale şi clădiri de birouri. Este suficient să privim cum arată harta Bucureștiului acum în comparație cu anii trecuți.
Contrastul este evident. În judeţele din care porneşte exodul, industria e la pământ, iar universităţile sunt aproape inexistente. Din Galaţi, Vaslui, Brăila şi nordul Munteniei pleacă cei mai mulţi oameni.
Nici viitorul nu arată bine. Aproximativ 3,6 milioane de români intenţionează să se mute în următorii cinci ani, iar mai bine de jumătate dintre ei ar prefera tot România, arată ultimele sondaje.