Romgaz începe să furnizeze gaze naturale către populaţie şi clienţii non-casnici mici. Când va lansa primele oferte
Romgaz se pregătește să intre pe piața furnizorilor de energie pentru consumatorii casnici. În curând vom putea vedea primele oferte anunţă ministrul Energiei, iar dacă va avea succes pe plan local, compania se va extinde şi în regiunile vecine.
De Florentina Lazăr la 09.01.2025, 14:51- Power Couple, premiera sezonului 2, din 13 ianuarie, Luni, Marți și Miercuri 20:30, la Antena 1 și în AntenaPLAY
- Cristian Pîrvulescu, despre indecizia Coaliției în cazul lui Crin Antonescu: "Este evident că PSD dorește să aibă un candidat"
Asta înseamnă preţuri competitive, preţuri mai mici la facturile românilor, în contextul în care vom avea un nou furnizor pe piaţă, cred experţii. Trebuie menţionat faptul că pe 31 martie expiră plafonarea preţului la energie şi gaz, moment din care facturile vor fi majorate cu 10...15%. Însă, ofertele pe care le va avea Romgaz în acest caz vor fi unele mai mici decât media europeană.
Pe de altă parte, această companie a făcut pasul decisiv şi intră pe piaţa de furnizare a gazului natural. A comandat, de altfel, şi o platformă informatică, care ar putea susţine un număr nelimitat de clienţi. O investiţie de aproximativ 9 milioane de lei. Această platformă ar trebui să fie funcţională în următoarele 4 ...5 luni, însă ofertele către consumatori ar trebui să vină mai rapid, pâna la data de 31 martie, cred experţii. Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat că Romgaz va deveni a doua companie din portofoliul ministerului Energiei care intră pe piaţa de furnizare, după Hidroelectrica. Pe termen mediu, cele două companii îşi vor extinde portofoliul în perioada următoare şi zona de furnizare pe alte pieţe din regiune.
Burduja: Prefer să depindă alții de noi
Ministrul Energiei spune că preferă "să depindă alții de noi decât să depindem noi de alții". Burduja a salutat inițiativa Romgaz de a-și extinde activitatea pentru a furniza gaze naturale către clienții casnici și non-casnici. "Această decizie vine într-un moment esențial pentru țara noastră, într-un context regional dificil, dar și cu oportunități pe măsură. Publicarea pe platforma SEAP a caietului de sarcini pentru achiziția unui soft modular, dedicat gestionării unui număr mare de clienți, este primul pas dintr-un plan amplu care va susține furnizarea de gaze naturale în România, în condiții de siguranță și la prețuri competitive pentru consumatori", a transmis ministerl Energiei.
Proiectul va asigura accesul unui număr cât mai mare de români la gaze naturale furnizate în regim concurențial, consolidând securitatea energetică a țării noastre. "Romgaz face un pas curajos spre piața de furnizare, așa cum am anunțat încă de anul trecut. Este o nouă promisiune îndeplinită și felicit managementul companiei pentru asumarea acestui proiect strategic. Prin această inițiativă, compania își extinde orizonturile și reconfirmă că energia țării noastre trebuie să fie sigură și accesibilă pentru toți românii și companiile românești. Romgaz va deveni astfel a doua mare companie din portofoliul Ministerului Energiei care intră pe piața românească de furnizare, după Hidroelectrica. Suntem hotărâți să transformăm acest proiect esențial într-un pilon de competitivitate pe piața de furnizare, stabilitate economică și socială. Am dat mandat ambelor companii — și nu numai — să își extindă operațiunile din zona de furnizare și pe alte piețe din regiune, pe termen mediu, după validarea unor rezultate pozitive pe piața locală. Prefer să depindă alții de noi decât să depindem noi de alții. Dar nu ne oprim aici! Urmărim ca Romgaz și alte companii de stat să integreze, odată cu operaționalizarea cloudului guvernamental și al CRISCE, soluții de inteligență artificială pentru optimizarea consumului și reducerea pierderilor de gaze naturale. Vom implementa, în viitorul apropiat, și un sistem complet digitalizat de monitorizare a rețelei, făcând din România un model de inovare și eficiență în Europa Centrală și de Est. Pregătim, în paralel, și o serie de modificări legislative pentru a încuraja sistemele de tipul demand side management și demand response, inclusiv tarife diferențiate pentru a susține echilibrarea cererii și ofertei de energie la prețurile cele mai bune pentru clienți", a mai declarat Sebastian Burduja.