Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Care ar putea fi oferta Romgaz pentru români

Cu trei luni înainte de expirarea plafonării, statul îşi face loc pe piaţa de furnizare a gazelor. După Hidroelectrica, și Romgaz va veni cu oferte pentru clienţi. Concurenţa va aduce facturi mai mici pentru români, dă asigurări ministrul Energiei. 

de Lucia Cujbă

la 09.01.2025 , 20:24

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale, la care statul are 70% din acțiuni, face primul pas spre furnizare către clienții casnici şi non-casnici. Deocamdată compania a lansat licitația pentru o platformă informatică, iar primele oferte pentru români le-ar putea trimite spre sfârșitul anului. Acestea s-ar putea situa în jurul actualului preţ plafonat, de 31 de bani pe kilowatt oră. 

"Am încurajat Romgaz de mai mult timp să facă acest pas. Ca producător ai un mare avantaj să fii pe piaţa de furnizare. Cu siguranţă va da un preţ competitiv", a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Romgaz asigură jumătate din producţia internă de gaz

Vezi și

Odată cu intrarea pe piaţa de furnizare, va concura direct cu nume mari din industrie, precum Engie sau PPC. Compania ar putea ajunge la o cotă de piaţă de 20%, spun experţii din energie. 

Pe acelaşi subiect

Totuşi, specialiştii susţin că există riscul ca Romgaz să mai taie din investiţii. "Romgaz, fiind o companie cu capital majoritar de stat, ar putea exista riscul ca ei să nu respecte o logică economică, ci o logică socială şi politică, acţionarul să-i dicteze să facă protecţie socială prin preţ pentru toţi consumatorii, ceea ce ar decapitaliza această companie, ar împiedica să facă investiţii, să-şi extindă capacitatea", a spus Corina Murafa, expert în energie.

Înainte de criza energetică, kilowatt-ului de gaz din facturile noastre costa 11 bani. Acum, preţul plafonat e triplu. Alte creşteri sunt aşteptate după ce expiră sprijinul acordat de stat pentru plata facturilor.  

"Facturile românilor într-o primă etapă nu au cum să nu crească, pentru că plafonul pe gaz este foarte jos faţă de media europeană. Deci un 10-15 la sută creştere tot văd, ar putea fi o creştere şi de 30%. Undeva la 0,45 lei pe kWh, o creştere trebuie să fie", a explicat Corina Murafa.

Ministerul Energiei analizează şi scenariul în care plafonarea să continue şi după aprilie, însă doar pentru câteva luni. O decizie finală va fi anunţată la începutul lunii februarie. 

Lucia Cujbă Like

Am tocit la matematică într-un mare stil. Calcule, ecuații și formule – toate îmi displăceau profund. Evitam cifrele. Preferam să plutesc printre idei și să caut cuvinte. Multe, încărcate de sens.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Căutaţi un al doilea job?
Observator » Ştiri economice » Care ar putea fi oferta Romgaz pentru români