Rusia ar putea relua achiziția de yuani după mai bine de un an în care și-a consumat rezervele valutare
Rusia va relua probabil achizițiile de valută pentru rezervele sale, în această lună, pe măsură ce creșterea veniturilor din petrol va stabiliza finanțele publice, în ciuda eforturilor occidentale de a limita sursele de finanțare ale Kremlinului. Cu veniturile din energie care aproape depășesc țintele propuse, achizițiile sunt posibile deja în luna mai, potrivit Bloomberg, care estimează că volumele inițiale ar putea ajunge la echivalentul a aproximativ 200 milioane de dolari în yuani pe lună. Moneda chineză este principalul activ pe care Rusia îl poate folosi în continuare pentru a efectua tranzacții.
De Redactia Observator la 02.05.2023, 16:45Un anunț al Ministerului Finanțelor urmează să fie făcut în această săptămână. În plus, deja a redus vânzările de yuani, utilizați pentru acoperirea deficitului bugetar, în ultimele două luni.
"Va fi important pentru piață ca statul să înceapă să acumuleze rezerve din nou în loc să le cheltuiască", a declarat Natalia Milchakova, analist la Freedom Holding Corp. "Acest lucru poate afecta pozitiv rubla".
Din moment ce achizițiile au fost oprite la sfârșitul lunii ianuarie 2022, urmate de suspendarea programului după invazia Ucrainei luna următoare, Ministerul Finanțelor a vândut valută doar în cadrul unui mecanism bugetar restructurat menit să izoleze economia de volatilitatea piețelor de mărfuri. Rusia obține aproximativ o treime din veniturile sale bugetare din industria de petrol și gaze.
Un semnal important pentru economia rusă
- "Yuanizarea" economiei rusești. Putin, forţat să caute alternative la euro şi dolar din cauza sancţiunilor. Ce...
- Dolarul a ajuns la un nivel record pentru ultimele decenii, apreciindu-se față de principalii competitori: euro și...
- India cumpără cărbune din Rusia şi-l plăteşte pe Putin în yuani chinezeşti: "E o decizie majoră. N-am mai...
"Volumele de valută vor fi mici inițial, dar foarte simbolice, deoarece vor arăta că țara în loc să-și consume din rezerve le consolidează", explică Alexander Isakov, economist.
O schimbare a politicii ar sublinia acum capacitatea Rusiei de a menține fluxul de petrodolari în fața sancțiunilor și a plafonului de preț impus cumpărătorilor de G7 și de partenerii lor din Uniunea Europeană. Deși este tensionat de cheltuielile militare și încă are un deficit fără precedent, bugetul este pe cale să-și revină, în parte datorită schimbărilor în modul în care guvernul calculează unele taxe pe petrol.
Momentul repornirii achizițiilor creează dispute între economiști, deoarece decizia depinde, de asemenea, de factori variind de la o rublă volatilă și posibilele modificări ale reducerii în formula fiscală la orice abatere a veniturilor reale din energie în raport cu suma așteptată în aprilie. Economistul de la Rosbank, Evgeny Koshelev, vede o serie de scenarii care includ achiziții de valută, care au fost înaintate în luna mai sau, alternativ, amânate până în iunie sau chiar iulie.