Antena Meniu Search
x

"Yuanizarea" economiei rusești. Putin, forţat să caute alternative la euro şi dolar din cauza sancţiunilor. Ce înseamnă asta

Sancțiunile impuse de occidentali Moscovei de la începutul războiului din Ucraina  au lovit puternic unele sectoare ale economiei rusești și au forțat regimul lui Vladimir Putin să găsească soluții. Printre acestea s-a numărat și accelerarea trecerii la yuanul chinezesc ca alternativă la dolarul american. Experții citați de Reuters numesc acest fenomen "yuanizarea" economie rusești și consideră pune bazele unei alternative solide la valutele tradiționale care au dominat până acum piețele financiare de pe glob.

de Redactia Observator

la 29.11.2022, 16:22

Dolari, euro și yuani
Sancțiunile occidentale au determinat Rusia să-și crească volumul de tranzacții în yuani, în defavoarea dolarilor sau a euro - Profimedia

Orientarea financiară a Rusiei spre est ar putea stimula comerțul transfrontalier, ar putea prezenta o alternativă economică tot mai clară față de dolar și ar limita eforturile occidentale de a exercita presiuni asupra Moscovei prin mijloace economice. Tranzacțiile totale pe Bursa de la Moscova au crescut în medie la aproape 9 miliarde de yuani (1,25 miliarde de dolari) pe zi luna trecută, arată datele de schimb. În trecut, rareori au depășit 1 miliarde de yuani într-o săptămână întreagă.

"Dintr-o dată a devenit brusc foarte riscant și costisitor să păstrezi monedele tradiționale: dolar, euro, lire sterline", a declarat Andrei Akopian, directorul general al firmei de investiții Caderus Capital din Moscova, citând pericolul potențial al unei bănci care menține depozitele în valută străină sancționate.

Creșterea interesului a făcut ca ponderea yuanului pe piața valutară să crească la 40-45%, de la mai puțin de 1% la începutul anului, a declarat Dmitri Piskulov, director de proiecte internaționale la departamentul de piață valutară al Bursei de la Moscova. Prin comparație, perechea dolar/rublă, care a reprezentat mai mult de 80% din volumele de tranzacționare de pe piața rusă în ianuarie, a înregistrat o scădere a cotei sale la aproximativ 40% în octombrie, potrivit datelor de schimb și a băncii centrale. Trezoreria SUA a refuzat să comenteze prezența tot mai mare a yuanului pe piața din Rusia.

Comerțul între ruși și chinezi, facilitat de trecerea la yuan

Pe acelaşi subiect

Fluxurile financiare internaționale reflectă o tendință similară celei de pe piața rusească. Astfel, până în aprilie, Rusia nici măcar nu era în topul primelor 15 țări care utilizează yuanul în afara Chinei continentale, în ceea ce privește valoarea fluxurilor de intrare și de ieșire, potrivit datelor sistemului global de rețele financiare SWIFT. De atunci a ajuns pe locul 4.

Pentru a pune acest lucru într-un context global: dolarul și euro sunt încă de departe monedele dominante, reprezentând mai mult de 42% și, respectiv, 35% din fluxuri începând cu luna septembrie a acestui an. Yuanul a crescut la aproape 2,5% de la sub 2% cu doi ani în urmă.

Aceste schimbări sunt îmbrățișate de oamenii de afaceri cu operațiuni în Rusia sau care au clienți ruși, aceștia din urmă alegând să-și deschidă propriile conturi în China, ceea ce se transformă într-un avantaj economic semnificativ pentru cele două piețe.

Șapte companii rusești importante, printre care Rusal, Rosneft și Polyus, au strâns obligațiuni în valoare totală de 42 miliarde de yuani pe piața rusă, potrivit calculelor Reuters, iar lista ar putea crește odată cu Sberbank și compania petrolieră Gazpromneft, spunând că iau în considerare și datoria în această monedă.

Producătorul de aluminiu Rusal, care cumpără materii prime din China și apoi vinde o mare parte din bunurile sale finite acolo, a declarat pentru Reuters că a crescut ponderea yuanului utilizat în achizițiile și vânzările sale din acest an și că cota va continua să crească, deși a refuzat să ofere o defalcare detaliată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » "Yuanizarea" economiei rusești. Putin, forţat să caute alternative la euro şi dolar din cauza sancţiunilor. Ce înseamnă asta