Antena Meniu Search
x

India cumpără cărbune din Rusia şi-l plăteşte pe Putin în yuani chinezeşti: "E o decizie majoră. N-am mai auzit de asta. Eludează dolarul"

Cel mai mare producător de ciment din India, UltraTech Cement, a importat cărbune rusesc pentru care a plătit în yuan, moneda chinezească, potrivit unui document vamal consultat de Reuters. Este o metodă de plată rară, despre care traderii spun că ar putea deveni mai des întâlnită. 

de Redactia Observator

la 30.06.2022, 18:19

India cumpără cărbune din Rusia şi-l plăteşte pe Putin în yuani chinezeşti: "E o decizie majoră. N-am mai auzit de asta"
India cumpără cărbune din Rusia şi-l plăteşte pe Putin în yuani chinezeşti: "E o decizie majoră. N-am mai auzit de asta" - Shutterstock

Compania indiandă UltraTech Cement a importat 157.000 de tone de cărbune de la producătorul rus SUEK. Încărcătura a fost transportată de nava MV Mangas din portul rus Vanino, se arată în documentul vamal consultat de Reuters. O factură datată 5 iunie evaluează încărcătura la 172.652.900 de yuani (adică 25,81 milioane de dolari).

Două surse comerciale au declarat pentru Reuterss că tranzacţia a fost aranjată de o unitate din Dubai a producătorului rus SUEK, adăugând că și alte companii au plasat comenzi pentru cărbune rusesc folosind plăți în yuani.

Folosirea yuanului în tranzacţiile cu mărfuri ar putea ajuta la protejarea Rusiei de efectele sancțiunilor occidentale impuse pentru invadarea Ucrainei. Şi ar putea consolida eforturile Beijingului de a internaționaliza și mai mult moneda chinezească și de a elimina dominația dolarului american în comerțul global, relatează Reuters. Sursele Reuters au refuzat să fie identificate, deoarece nu sunt autorizate să vorbească cu presa. UltraTech și SUEK nu au răspuns la solicitarea de a oferi reacţii.

"E o decizie majoră. N-am auzit niciodată de vreo entitate indiană care să plătească în yuani pentru comerțul internațional în ultimii 25 de ani ai carierei mele. Practic, aceasta eludează dolarul american”,  a comentat un trader din Singapore.

Pe acelaşi subiect

Tranzacţia arată cum India a menținut legăturile comerciale cu Rusia pentru mărfuri precum petrolul și cărbunele, în ciuda sancțiunilor occidentale. India are legături politice și de securitate de lungă durată cu Rusia și s-a abținut să condamne războiul din Ucraina, despre care Rusia spune că este o "operație militară specială”.

Nu este clar ce bancă a deschis o scrisoare de credit pentru compania UltraTech și cum a fost executată tranzacția cu SUEK. Nava Mangas care a transportat încărcătura este în prezent ancorată lângă portul indian Kandla.

COMERȚ INDIA-CHINA-RUSIA

India a încercat să creeze un mecanism de plată în rupie pentru comerțul cu Rusia, dar acest lucru nu s-a materializat. Companiile chineze folosesc de mai mulţi ani yuanul în acorduri comerciale cu Rusia. Pentru tranzacţiile indiene în yuan, creditorii ar trebui să trimită dolari la sucursalele din China sau Hong Kong sau băncilor chineze cu care au legături în schimbul yuanilor, au spus doi bancheri indieni.

"Dacă ruta rupie-yuan-rublă se dovedește a fi favorabilă, companiile au toate motivele și stimulentele să treacă la asta. Este probabil să se întâmple mai des", a declarat Subash Chandra Garg, fost secretar pentru afaceri economice la Ministerul de Finanțe al Indiei.

Comerțul bilateral al Indiei cu China, pentru care companiile plătesc în mare parte în dolari, a înflorit chiar și după tensiunile din 2020, deși New Delhi a sporit controlul asupra investițiilor și importurilor chinezeşti și a interzis unele aplicații mobile din motive de securitate.

Un oficial al guvernului indian susţine că guvernul este curent cu plățile în yuani. "Utilizarea yuanului în plățile pentru importurile din alte țări decât China a fost rară până acum și ar putea crește din cauza sancțiunilor impuse Rusiei”, a spus oficialul.

Importurile de energie ale Indiei din Rusia au crescut în ultimele săptămâni, deoarece ruşii au oferit reduceri mari. India își apără achizițiile de bunuri rusești, spunând că dacă se opreşte, prețurile s-ar umfla și ar dăuna consumatorilor.

Unitățile din Dubai ale comercianților ruși de cărbune au devenit centre active pentru facilitarea tranzacțiilor cu India în ultimele săptămâni după ce Singapore nu a vrut să provoace națiunile occidentale care au impus sancţiuni Rusiei.

Un producător rus de cărbune cu sediul în Dubai a spus că cea mai mare provocare a fost trimiterea de ruble în Rusia. "În Dubai poţi să primeşti plăți fie în yuani, fie în dolari sau dhiram (Emiratele Arabe Unite) și să le converteşti în ruble”, a spus acesta, adăugând că este mai ușor să converteşti yuanul în rublă și este de preferat față de alte valute.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » India cumpără cărbune din Rusia şi-l plăteşte pe Putin în yuani chinezeşti: "E o decizie majoră. N-am mai auzit de asta. Eludează dolarul"