Românii nu se înghesuie să devină piloţi, deşi salariile ajung şi până la 10.000 de euro
Vezi toată lumea şi câştigi mii de euro în fiecare lună. Sună a fi job-ul ideal, însă cu toate astea, nu mulţi români se înghesuie să devină piloţi.
De Redactia Observator la 10.06.2018, 21:46Vezi toată lumea şi câştigi mii de euro în fiecare lună. Sună a fi job-ul ideal, însă cu toate astea, nu mulţi români se înghesuie să devină piloţi. Deşi salariile ajung şi până la 10.000 de euro, şcolile de pilotaj au tot mai puţini cursanţi.
Asta pentru că sunt foarte costisitoare cursurile, peste 40.000 de euro, iar pregătirea este extrem de intensă. La fel se întâmplă şi în cazul controlorilor de trafic, cu toate că au, şi ei, salarii de peste 7.000 de euro pe lună
Aşa începe o zi de instrucţie la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă. Este locul în care vin cursanţi de toate vârstele. Unii, ca să devină piloţi imediat ce termină studiile, iar alţii - ca să îşi schimbe complet profesia cu una mai bănoasă.
Un pilot începător poate câştiga între 2.000 şi 3.000 de euro pe lună. După câţiva ani de experienţă, veniturile s-ar putea dubla sau chiar tripla. Un comandant câştigă chiar şi 10.000 de euro lunar.
Investiţia are, însă, un preţ pe măsură. Un curs de pilotaj costă 43.000 de euro.
Majoritatea plătesc taxa prin credit bancar, însă îşi recuperează repede banii. La fel de profitabilă este şi profesia de controlor de trafic. Poate aduce, lunar, peste 7.000 de euro.
Răzvan Carp, cursant: "Când eram mic mi-am dorit să devin pilot de vânătoare. Până la urmă am avut oportunitatea de a intra la Romatsa şi este un dream job."
Cu toate că li se promit salarii mari, puţini mai sunt cei care se înscriu la cursuri de pilot sau de controlor de trafic.
George Barbu, director Școala Superioară de Aviație Civilă: "În următorii zece ani va fi nevoie de aproximativ un milion de persoane la nivel mondial. Tinerii nu vor să se apuce de o meserie cu un nivel greu şi mare de pregătire."
Aproape 100 de elevi se pregătesc, anual, să devină piloţi la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă. 98% dintre ei trec şi de examenele finale.