Salariul minim creşte diferenţiat, de la 1 ianuarie, dar zece mii de angajaţi urmează să fie concediați
2019 vine cu modificări importante pentru salariaţi. Ministrul Muncii a confirmat că de la 1 ianuarie salariul minim va fi diferenţiat pentru cei cu studii superioare, dar şi pentru cei cu o vechime mai mare de 15 ani.
De Redactia Observator la 05.11.2018, 20:06- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
2019 vine cu modificări importante pentru salariaţi. Ministrul Muncii a confirmat că de la 1 ianuarie salariul minim va fi diferenţiat pentru cei cu studii superioare, dar şi pentru cei cu o vechime mai mare de 15 ani. Însă guvernul pare să dea cu o mână şi să ia cu alta. Cel puţin zece mii de angajaţi de la stat ar urma să fie concediaţi, potrivit unor surse. Doar de la ANAF ar urma să plece în jur de cinci mii de persoane. Şi nu este singura instituţie vizată de marea disponibilizare.
Zece mii de salariaţi ar urma să plece acasă de la începutul anului viitor. Chiar ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a recunoscut că există foarte multe scheme de personal "umflate" şi că nu este exlusă o serie de disponibilizări la nivelul aparatului bugetar. O teorie susuţinută şi de ministrul Finanţelor.
Eugen Teodorovici, Ministrul Finanţelor: Să fii conştient că sunt structuri supradimensionate sau să vezi că sunt activităţi care se blochează din cauza unor funcţionari sau a unor reprezentanţi ai statului la nivel central şi să nu iei nicio măsură, înseamnă că eşti părtaş la acest lucru. Este obligaţia unui guvern responsabil să aibă o astfel de abordare.
De la ANAF se estimează că 5.000 de persoane îşi vor elibera locurile de muncă, dintr-un total de 30 de mii. De la Ministerul Muncii au fost deja disponibilizaţi 20 de angajaţi. Şi de la Transporturi ar urma să plece acasă 40 de salariaţi, potrivit unor surse. Măsura a stârnit deja controverse.
Liviu Toader, lider de sindicat ANAF: Personal, consider că este o declaraţie politică. Referitor la cei din ANAF consider că se are în vedere aici reducerea posturilor vacante 4000 la această oră.
Bogdan Hossu, lider cartel Alfa: Toate calculele arată că pe medie numărul de salariaţi din sectorul bugetar sunt pe media europeană şi chiar sub media europeană. Pe de-o parte avem creştere economică, pe de altă parte, se pare că se doresc economii substanţiale la fondul de salarii pentru sectorul bugetar.
Vestea disponibilizărilor vine în contextul în care, de la 1 ianuarie 2019, salariul minim creşte, dar se va acorda diferenţiat.
Lia Olguţa Vasilescu, Ministrul Muncii: De la 1 ianuarie ar urma să fie salariul minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare- 2.350 de lei şi pentru cei care au minimum 15 ani vechime, la fel - 2.350 de lei.
România suportă costuri de 86 de miliarde de lei cu cei 1,2 milioane de bugetari.