Schema prin care unele mame primeau 30.000 de lei în doar 4 luni, după naștere. Guvernul s-a prins și a schimbat legea
După o gaură la buget de aproape 150 de milioane de lei doar anul trecut, Executivul s-a trezit şi a modificat o lege care până la jumătatea lunii martie a permis mămicilor să primească şi 30.000 de lei în doar patru luni. Indemnizaţia, care este accesibilă doar femeilor fără un loc de muncă, este considerată discrimatorie, chiar dacă banii primiţi sunt mult mai puţini decât până acum.
De Andreea Petrescu la 10.04.2023, 09:16Până acum, dacă o femeie fără venituri sau cu venituri extrasalariale încheia cu CAS un contract de asigurare pentru sarcină și lăuzie, pentru care achita timp de șase luni puțin peste 1.400 de lei în total, avea posibilitatea ca după naștere să primească o sumă de 50 de ori mai mare. Astfel, numai în anul 2022 au fost încheiate peste 3.200 de astfel de contracte, iar suma plătită de stat pentru aceste indemnizaţii a fost de aproape 150 de milioane de lei.
Larisa Mezinu, CNAS: Nivelul salariului minim brut era mai mic, ăsta e motivul pentru care abia din 2022 s-a resimţit şi din 2022 a devenit acest apetit pentru astfel de contracte. În anul 2020 avem undeva la 1200 de astfel de contracte încheiate la valoarea maximă, iar în anul 2022 a crescut până la de trei ori deoarece şi nivelul salariului minim brut pe ţară a crescut. Se crea cumva o discriminare între persoanele salariate, care nu aveau cum să încheie un astfel de contract şi cele care erau la acel moment fără venituri.
Citește și:În martie legea a fost modificată, astfel că atât valoarea contribuţiei, cât şi cea a indemnizaţiei au scăzut
- Povestea "fetiţei zăpezilor" din Botoşani: a venit pe lume cu ajutorul a 4 "îngeri păzitori". Unul dintre eroi...
- O femeie de 40 de ani a născut în toaleta unui magazin alimentar din Piatra-Neamţ. Nu ştia că este însărcinată
- "Ce mamă poate fi? Să dai naştere unui copil şi să-l arunci la gunoi". Poliţiştii din Oraviţa o caută pe...
Conform noilor reglementări, care sunt deja în vigoare începând cu data de 16 martie, persoanele care vor să încheie un astfel de contract de asigurare o pot face dacă în fiecare lună, timp de 6 luni, contribuie cu 90 de lei pentru o indemnizaţie de peste 20.000 de lei pentru cele patru luni de plată.
Legea este una puţin cunoscută, iar mamele care au născut deja, spun că suma oferit de stat este prea mare.
Nicoleta este din Vălenii de Munte, are 35 de ani şi doi copii. Mama consideră discriminatorie această lege, mai ales că ea şi-a plătit contribuţii către asigurările de sănătate tocmai pentru a beneficia de serviciile medicale.
Nicoleta Tiţa, mamă: Pentru noi care n-am fi lucrat, era un ajutor şi ar fi motivat să creştem natalitatea. Una era să dăm 300 şi ceva de lei, una e să dai 1200-1300 de lei lunar ca să poţi să ai, să beneficiezi de gratuitate în anumite necesităţi cum a fost acum şi cu internarea.
Modificarea legii nu afectează acele contracte pentru care a început deja plata indemnizaţiei. Persoanele care sunt însă în lunile de contribuţie vor plăti de luna viitoare conform noii legi - 90 de lei pe lună, iar valoarea indemnizaţiei va fi claculată în funcţie de valoarea contribuţiei.