Schimbări majore la pensii: noua formulă de calcul şi cine sunt românii care vor ieşi mai târziu cu 3 ani la pensie. DOCUMENT
Noua lege a pensiilor, cu recomandări de la Comisia Europeană şi Banca Mondială, este prezentată azi în cadrul unei şedinţe a coaliţiei de guvernare. Draftul aduce mai multe schimbări referitor la formulele de calcul şi condiţiile speciale de pensionare. Noua lege ar putea fi aprobată până la finalul lunii noiembrie. Proiectul poate fi consultat la finalul acestui articol!
De Redactia Observator la 31.10.2023, 14:25Proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public va fi prezentat marţi după-amiază, în cadrul unei şedinţe a coaliţiei de guvernare şi urmează să fie aprobat săptămâna viitoare de Guvern şi transmis Parlamentului spre dezbatere şi adoptare. Guvernul vrea ca noua lege a pensiilor să fie aprobată de Legislativ până la finalul lunii noiembrie.
Noua lege a pensiilor. Ce nu ştiam până acum
Indexarea nu se mai face din 2025 cu rata anuală a inflaţiei. A fost gândit un mecanism de frânare (astfel încât să nu pună presiune pe bugetul pensiilor). Se va ţine cont de: câştigul salarial mediu brut, indicatori INS, formula de calcul elveţiană recomandată de Comisia Europeană şi Banca Mondială.
Pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă vor fi necesari minim 15 ani de stagii de cotizare contributivi. La calculul vechimii minime de 15 ani nu vor fi avute în vedere perioadele asimilate ( facultate, armată), sporul de grupă (de 4 luni sau 6 luni la an), perioadele necontributive (gen șomaj, anterior datei de 01 aprilie 2001, perioadă recunoscută în baza DL 118/1990 – deținuti politici, etc.). În actuala lege se iau în calcul perioadele asimilate .
- Pensii speciale pentru aleşii locali de la 1 ianuarie 2024. Opoziţia cere Guvernului să amâne plata, primarii pun...
- Anchetă la Casa de Pensii Sibiu. Un medic şi o asistentă, acuzaţi că luau mită în bani şi mâncare pentru a...
- Când intră pensia pe card în luna noiembrie 2023. Aproape 5 milioane de români aşteaptă banii
- Ciolacu: Noua lege a pensiilor va intra în vigoare la 1 ianuarie. N-o pitesc, va merge în Parlament
- Protest al angajaţilor Caselor Judeţene de Pensii din ţară, faţă de salariile mici. Sunt nemulţumiţi de...
De asemenea, se vor lua în calcul la pensie toate veniturile brute realizate pentru care s-au datorat contribuțiile de asigurări sociale: acord global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii, etc. În proiect se propune şi recalcularea acestor drepturi nepermanente în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a noii legi. În prezent nu se iau în calcul
Femeile care au născut și crescut mai mulți copii pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:
- 1 copil - 6 luni
- 2 copii - 1 an
- 3 copii - 1 an şi 6 luni
- 4 copii - 2 ani
- 5 copii - 2 ani şi 6 luni
- 6 copii - 3 ani
- 7 si peste - 3 ani şi 6 luni
În prezent pentru condiţii speciale sau deosebite de muncă există bonusuri precum reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani. În noua lege apare 10 ani. De asemena, în prezent este prevăzută majorarea punctajelor lunare pentru anii lucraţi în aceste condiţii cu 50%, respectiv 25%. În noua lege se diminuează majorarea suplimentară (acordarea unui nr. de puncte fix, de respectiv 0,25 pct şi 0,50 pct, pentru fiecare an realizat în condiții superioare de muncă.)