Antena Meniu Search
x

Video Pensii speciale pentru aleşii locali de la 1 ianuarie 2024. Opoziţia cere Guvernului să amâne plata, primarii pun presiune înainte de alegeri

Amânate de patru ani, pensiile speciale ale aleşilor locali ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Vorbim de o lege care prevede că pot primi pensii speciale toţi primarii şi şefii de Consilii Judeţene care au avut cel puţin un mandat complet. Opoziţia cere Guvernului să amâne cu încă un an plata acestor pensii, dar primarii pun presiune înainte de alegeri. Ce şanse au să le primească? 

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 31.10.2023, 13:46

Vezi și

Au şanse destul de mari dacă ţinem cont că ne aşteaptă un an cu patru rânduri de alegeri, primarii sunt esenţiali pentru partide, ei sunt cei care mobilizează electoratul în campaniile electorale, care mobilizează activul de partid şi, până la urmă, de aportul lor depinde în mare măsură scorul partidelor la fiecare rând de alegeri. Despre pensiile speciale, ele au fost introduse în 2019, a fost atunci o ordonanţă de urgenţă prin care Guvernul condus de Viorica Dăncilă a modificat Codul Administrativ.

Cine beneficiază de lege

Este vorba despre un act normativ care prevede că beneficiază de aceste pensii speciale toţi primarii, toţi viceprimarii, şefii de consilii judeţene şi vicepreşedinţii de consilii judeţene care au ocupat funcţii în administraţia locală începând cu 1992 şi până în prezent şi care au cel puţin un mandat complet în administraţia locală. În ultimii 4 ani, guvernele conduse de Ludovic Orban, Florin Cîţu şi Nicolae Ciucă au amânat plata efectivă a acestor pensii speciale.

Opoziţia cere amânarea plăţii

Pe acelaşi subiect

Ele ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie şi să fie achitate pentru prima dată, însă partidele din opoziţie pun presiune şi cer guvernului condus de Marcel Ciolacu să amâne cu încă un an plata efectivă a pensiilor speciale pentru aleşii locali, care se pregătesc de alegeri şi pun în continuare presiune să primească aceste pensii. 

USR: "Nu avem nevoie de o nouă categorie de privilegiaţi"

USR i-a cerut vineri premierului Marcel Ciolacu să elimine prin Ordonanţă de Urgenţă pensiile speciale pentru aleşii locali, care urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024. "Este vorba de mii de noi pensii speciale pentru foşti baroni. USR îi cere lui Marcel Ciolacu să elimine, imediat, prin OUG aceste pensii speciale", a precizat formaţiunea, potrivit news.ro

"Nu avem nevoie de o nouă categorie de privilegiaţi. Nu avem nevoie de noi pensii speciale. PSD şi PNL îi răsplătesc pe aleşii locali, deşi mare parte dintre aceşti foşti primari şi preşedinţi de consilii judeţene au ţinut oraşele şi judeţele noastre în subdezvoltare. USR îi cere lui Marcel Ciolacu să elimine imediat pensiile speciale pentru primari. O poate face prin OUG", spune deputatul Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR.

USR mai precizează că "din 2019, de când PSD a modificat Codul administrativ prin OUG şi până astăzi, articolul legat de pensiile speciale ale primarilor şi baronilor locali a fost prorogat la presiunea USR"

"În 2021, USR a depus un proiect legislativ de eliminare a pensiilor speciale ale aleşilor locali, dar acesta este ţinut la sertar în comisiile din Senat. În plus, USR a propus eliminarea articolului legat de pensiile speciale de fiecare dată când a ajuns în Comisia de administraţie un proiect de modificare a Codului administrativ. Şi de fiecare dată PSD şi PNL au respins propunerea, protejându-şi noii privilegiaţi", se mai arată în comunicat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Pensii speciale pentru aleşii locali de la 1 ianuarie 2024. Opoziţia cere Guvernului să amâne plata, primarii pun presiune înainte de alegeri